În ciuda celor mai bune intenţii pe care le avem, există în ziua de azi părinţi care, deşi plini de bunăvoinţă, îşi pun copii în mari pericole fără măcar să-şi dea seama de acest lucru. Desigur, întotdeauna ne gândim doar la ce este mai bine pentru ei, însă, în fiecare zi, prin lucruri mărunte, le putem face rău trupuşoarelor lor micuţe. Cum? Prin ce alegem în fiecare zi pentru a le oferi ca hrană.  Există un aspect de o importanţă vitală pe care cei mai mulţi părinţi bine intenţionaţi nu îl ştiu. Şi nu îl ştiu pentru că nimeni nu le-a spus de acest lucru. Iar acest aspect este următorul: alimentaţia modernă pe care cei mai mulţi copii din ziua de azi o au crează un mediu fertil pentru dezvoltarea celulelor canceroase când aceştia înaintează în vârstă.

healthy-kids-iphone-apps.jpg

 

Prevenirea cancerului la san, la prostată şi alte tipuri de cancer ca adult poate fi dificilă pentru că majoritatea factorilor de risc nu mai pot fi schimbaţi într-un stadiu atât de avansat. Ideea este că pentru a avea un impact major, trebuie intervenit mult mai devreme, poate chiar în primii şapte ani de viaţă. Cu alte cuvinte, alimentaţia copilăriei crează cancerul adulţilor. Atunci când copiii noştri nu consuma fructe şi legume, ci alimente nesănătoase, se pun bazele dezvoltării cancerului şi a altor boli mai târziu în viaţă.

Dovezi ştiinţifice în sprijinul acestor declaraţii pot fi găsite în cartea doctorului Joel Fuhrman, Disease Proof your Child (Protejează-ţi copilul contra bolilor). Acest fragment atinge doar vârful icebergului. Este, însă, important de observat următorul lucru: mulţi copii în ziua de azi se îmbolnăvesc des şi în repetate rânduri de infecţii la urechi, alergii, astm şi mai târziu, când cresc, pot dezvolta boli autoimune precum lupus, colita ulceroasă sau artrită reumatoida. Acest lucru nu se întâmplă din cauza microbilor sau a moştenirii genetice, ci din cauza unei alimentaţii nepotrivite. Antibioticele nu pot preveni aceste probleme. Numai o nutriţie de calitate poate face acest lucru.

Dovezile ştiinţifice recente sunt copleşitoare şi şocante. Se pare că ceea ce dăm sau nu dăm copiilor să mănânce în primii ani de viaţă are un impact mai mare asupra contribuţiei alimentare la cancer decât tot aportul nutritiv din următorii 50 de ani. În ziua de azi, copiii din ţările dezvoltate au o alimentaţie ce conţine mai puţin de 2% produse proaspete sub formă de fructe şi legume. Copiii occidentali îşi iau 90% din calorii din produse lactate, faina albă, zahăr şi ulei pe măsură ce devin adulţi. Şi un fapt incredibil, 25% dintre copiii cu vârste între 2-3 ani nu consuma fructe şi legume deloc. La vârsta de 15 luni, legumele cele mai des consumate în occident sunt cartofii prăjiţi! Au înnebunit părinţii de-a dreptul?

 

Datele par şocante, însă dovezile ştiinţifice sunt prea serioase şi convingătoare pentru a fi ignorate. În ultimele două decenii au apărut dovezi care asociază bolile autoimune, precum boala lui Crohn, lupus şi cancerul la vârste mai avansate, cu factorii alimentari din primii zece ani de viaţă. Acest lucru înseamnă că ştim acum care sunt factorii ce crează un mediu propice pentru dezvoltarea cancerului mai târziu în viaţă şi înţelegem exact factorii alimentari care previn cancerul în viaţa de adult a copiilor noştri. Partea cea mai tristă este că părinţii nu sunt informaţi că ceea ce copiii lor mănâncă în primii zece ani de viaţa poate avea un profund impact asupra întregii lor vieţi.

Bolile autoimune, diabetul care apare din copilărie, lupus, psoriazis şi bolile intestinale inflamatorii se pot dezvolta ca rezultat al erorilor de alimentaţie din primii ani de viaţă şi pot cauza mai multe probleme grave de sănătate. Fără informaţii adecvate, fără detalii despre regimul alimentar care poate preveni dezvoltarea cancerului mai târziu în viaţă, mulţi părinţi îşi hrănesc, din păcate, copiii cu alimente periculoase care pot oricând declanşa cancerul.

Majoritatea occidentalilor nici nu se gândesc că dacă îşi lasa copiii să consume băuturi răcoritoare, chips-uri, mâncare de tip fast-food, riscurile sunt la fel de mari (sau poate mai mari) ca şi când i-ar lăsa să fumeze.

 

Sursa: drfuhrman.com

 

 
Articole asemănătoare