Micul dejun este esenţial într-un regim alimentar echilibrat, iar asta pentru că aduce aportul de nutrienţi necesari pentru punerea în mişcare a organismului şi începerea activităţii cotidiene optime din punct de vedere fizic şi intelectual. Totuşi, unele alimente, deşi sunt sănătoase, nu trebuie consumate pe stomacul gol.

alimente stomac gol.jpg

 

Iată unele alimente care nu trebuie să le consumăm dimineaţa, pe stomacul gol. 

Cafeaua deşi face parte din ritualul de dimineaţă şi este o sursă de antioxidanţi şi cafeină, cafeaua are un pH acid, putând agrava simptomatologia gastritei de reflux. Totodată, aciditatea internă creşte riscul dezvoltării celulelor pretumorale.

Se recomandă evitarea consumului de citrice pe stomacul gol, deaorece au un efect iritant pe mucoasa esofagiană. Trebuie să ne intre în reflex şi să începem dimineţa cu un pahar cu apă cu lămâie, singura din categoria citricelor care în contact cu sucul gastric scade aciditatea.

 

Un lucru benefic este de evitat consmul de croissante sau alte foietaje la micul dejun, deoarece drojdia din conţinut este iritantă pe mucoasa gastrică şi are totodată potenţial gazogen poate provoca flatulenţă.

Nu este bine de consumat cartoful dulce pe stomacul gol. Taninul şi pectinele din compoziţia cartofului dulce stimulează producţia de acid clorhidric de către mucoasa gastrică, crescând astfel producţia de suc gastric, ceea ce determină afecţiuni gastrice.

Roşiile au în compoziţie un nivel ridicat de acid tanic, care creşte aciditatea, riscul dezvoltării unui ulcer gastric şi alte patologii digestive.

 

Bananele, prin conţinutul lor ridicat în magneziu, consumate pe stomacul gol, pot duce la creşterea bruscă a magneziemiei, care poate avea efecte nocive pe aparatul cardiovascular. Deşi smoothie-ul este promovat în societatea modernă ca un mic dejun rapid şi sănătos, trebuie să acordăm atenţie fructelor pe care le alegem şi combinaţiilor.

Consumul de fibre la micul dejun este esenţial, dar perele au în compozitie fibre brute, care au efect agresiv pe mucoasa gastrică. Este important să protejăm stratul de mucus de la acest nivel. Acesta este un component important al barierei antiacide gastrice, iar afectarea lui duce la apariţia de leziuni mucosale din cauza agresiunii enzimelor digestive.

Condimentele au efect iritant şi cresc aciditatea gastrică. Aceasta poate precipita apariţia simptomatologiei digestive, cu scăderea considerabilă a calităţii vietii, dar mai ales creşterea riscului complicaţiilor gastroenterologice.

 

Consumul de alcool pe stomacul gol determină în mod direct creşterea alcoolemiei. Alcoolul provoacă vasodilataţie, tahicardie (creşterea pulsului) şi hipertensiune arterială. Pe măsura creşterii concentraţiei sangvine a alcoolului, vor apărea şi manifestările neuropsihice, dezinhibiţie şi pierderea controlului.

Băuturile carbogazoase,sucurile carbogazoase, atât cele dulci, cât şi cele dietetice, consumate pe stomacul gol, în afară de potenţialul agresiv mucosal, perturbă procesele digestive. Dacă sunt consumate reci, acestea scad vascularizaţia locală, încetinând astfel metabolismul.

sursa: independent.md

 

 

S-ar putea să-ți placă și:


Articole asemănătoare