Pana la 75% din greutatea corpului nostru este constituit din apa, cea mai mare parte aflandu-se la nivelul celulelor (intracelular), restul fiind in vasele de sange (intravascular) si in spatiile dintre celule (interstitial).

deshidratare-1.jpg

 

Deshidratarea apare atunci cand o persoana pierde destul de multe lichide, astfel incat corpul nu mai are suficiente fluide pentru a isi indeplini functiile normale. Daca fluidele pierdute nu sunt inlocuite poate interveni deshidratarea. Cauzele frecvente ale deshidratarii includ diareea, varsaturile, febra sau transpiratia excesiva. Daca o persoana nu bea suficiente lichide atunci cand vremea este calda sau cand face exercitii fizice, se poate deshidrata.

Deshidratarea ca urgenta medicala
Pe timp de vara, organismul este mult mai predispus la deshidratare. Transpiratia abundenta, ca efect al incercarii corpului de a se termoregla, duce la pierderea rapida a apei. Cu alte cuvinte, deshidratarea apare in urma unor expuneri de lunga durata la temperaturi crescute si in medii cu umiditate inalta.

Cum o recunoastem?
O persoana deshidratata prezinta tegumente flasce, uscate sau din contra, transpiratii abundente, aspect palid al tegumentelor, stare generala de slabiciune, ameteli, dureri de cap, greata, varsaturi, absenta nevoii de urinare sau urinarea in cantitati foarte reduse (urina concentrata, inchisa la culoare, acida). De asemenea, poate prezenta crampe musculare, scaderea tensiunii, senzatia de gura uscata si tahicardie. Dincolo de simptomele fizice, se observa modificari si la nivelul comportamentului celui deshidratat. Acesta se concentreaza mai greu, este irascibil si are o stare generala de iritare si nervozitate.

 

Cum acordam primul ajutor?
Deshidratarea poate avea efecte foarte grave asupra organismului daca nu se iau masuri de urgenta. O persoana care prezinta simptomele de mai sus trebuie sa fie in primul rand adusa intr-un mediu cu o temperatura normala, departe de sursa producatoare de caldura. Ea trebuie asezata culcat, cu picioarele pozitionate mai sus decat corpul. Primul pas in combaterea deshidratarii este, desigur, consumul de apa (aproximativ 2 l in urmatoarele 3-4 ore). Se poate apela la solutii de apa cu sare (o lingurita la un pahar), asimilate treptat, in cantitati mici. In incercarea de echilibrare a temperaturii corporale, aplicati comprese reci la nivelul intregului corp. In cazurile grave in care victima isi pierde cunostinta sau prezinta vomismente, trebuie asezata culcat, in pozitia lateral. Chemarea serviciilor medicale de urgenta este absolut necesara. In urma internarii, pacientul va continua hidratarea intravenoasa.

 

 

Articole asemănătoare