Pătrunjelul este considerat cea mai populară garnitură din lume. Această plantă are beneficii remarcabile de vindecare şi purificare a sângelui care o clasifică în calitate de superaliment. 

parsley.jpg

 

Pătrunjelul conţine o combinaţie unică de nutrienţi care îl fac un puternic superaliment. Uleiul volatil conţine miristicina, limonen, eugenol, iar alfa-tujenul s-a demonstrat că inhiba formarea celulelor tumorale. În plus, pătrunjelul este bogat în flavonoizi – inclusiv apiina, apigenina, crizoeriol şi luteolina care au puternice proprietăţi antioxidante.

Pătrunjelul mai conţine de trei ori cantitatea de vitamina C pe volum comparativ cu portocala. Vitamina C este extrem de importantă pentru funcţia imună şi menţinerea tânără a pielii şi a articulaţiilor. În plus, conţine antioxidanţii carotenoizi, luteina şi zeaxantina, care amplifică funcţionarea ochiului şi ajuta la neutralizarea vătămărilor provocate de radiaţia ultravioletă.

Pătrunjelul este superbogat în clorofilă, substanţă ce produce energia care conferă plantelor şi ierburilor culoarea lor verde caracteristică. Clorofila ajuta la alcalinizarea corpului, la purificarea sângelui şi la formarea noilor globule roşii. În plus, clorofila şi flavonoizii din pătrunjel ajuta la amplificarea formării de glutation. Niveluri înalte de glutation celular ajuta corpul la detoxifiere şi vindecare eficiente.

 

Pătrunjelul este o sursă fantastică de acid folic, care este crucial pentru abilitatea lui de a reduce nivelurile de homocisteina. Homocisteina este un mediator inflamator care este corelat cu boala cardiovasculară şi degenerarea creierului. Acidul folic este de asemenea important pentru femeile însărcinate şi joacă un rol critic în dezvoltarea fetală. Este de asemenea un important factor nutritiv pentru prevenirea cancerului.

Pătrunjelul este de asemenea cunoscut ca un diuretic puternic ce reduce presiunea sanguină şi amplifica funcţionarea rinichilor. Pătrunjelul sporeşte îndeosebi eliminarea sodiului şi a apei prin urina şi sporeşte reabsorbtia potasiului în rinichi. Această funcţie este deosebit de folositoare pentru oricine cu o circulaţie sanguină cu probleme, umflarea membrelor, celulită şi alte probleme cardiovasculare.

Pătrunjelul făcut suc se crede că stimulează contracţiile uterine în perioadapatrunjelul travaliului natal. Acest suc a mai fost folosit şi pentru a amplifica textura pielii şi părului. Se mai crede că reduce inflamaţiile şi formarea de mucus în corp. De aceea mulţi văd rezultate atunci când folosesc pătrunjelul pentru a reduce simptomele de astm, alergii, bronşita şi infecţii ale tractului urinar.

 

Conţinutul bogat în clorofila împrospătează mirosul corporal şi pe cel al respiraţiei. Clorofila acţionează ca antimutagen şi reduce numărul de bacterii ce provoacă mirosul şi care sunt responsabile pentru producerea mirosului urât corporal şi al respiraţiei. Pătrunjelul se combină bine cu usturoiul şi ceapă, şi reduce puternicul miros corporal cu tentă de acru pe care aceste alimente bogate în sulf se ştie că îl produc.

Pătrunjelul înmuiat în oţet de mere este deosebit de folositor în reducerea mirosului corporal şi îmbunătăţirea funcţiei digestive. Acizii naturali, clorofila şi enzimele prezente în această combinaţie alimentară, toate acţionează în sinergie pentru a amplifica acţiunea microflorei intestinale. Acesta este unul dintre cele mai bune ajutoare pentru neutralizarea refluxului acid, gazelor şi balonării.

Iată cam ce conține pătrunjelul proaspăt: Vitamin K, Vitamin C, Vitamin A, Acid folic, Fier, CUpru, Potasiu, Magneziu, fibre, Fosfor, Zinc, vitamina B. 

 

 

citeste mai multe pe whfoods.com

 

 

Articole asemănătoare