Cazul recent al unui britanic care și-a perforat faringele când a încercat să-și oprească un strănut este o bună lecție pentru cei care încearcă să se abțină atunci când le vine să strănute.

 

Deși pare mai mult o anecdotă decât o știre, un bărbat de 34 de ani din Anglia, Leicester a reușit să-și rănească gâtul încercând să-și oprească strănutul.

Deși se întâmplă foarte rar, medicii avertizează că astuparea nasului și a gurii în încercarea de a opri un strănut poate avea efecte dramatice asupra gâtului. Dacă ne gândim la puterea și viteza strănutului, nu ar trebui să ne mire că poate face ravagii în calea sa, deși ne-am aștepta ca gâtul să fie suficient de puternic pentru a rezista presiunii.

Conform știrii prezentate de BBC, bărbatul a simțit o „pocnitură” în gât când i s-a întâmplat accidentul, urmată de dureri și dificultatea de a înghiți și vorbi.

 

Deși bărbatul s-a vindecat – după o săptămână petrecută în spital – întreaga întâmplare pare extrem de neplăcută și un accident care poate fi ușor de evitat. Dacă îți vine să strănuți, fă-o. Abținerea de la strănut poate chiar provoca o „ruptură de anevrism în creier”, spune BBC.

Așa că lasă strănutul să-și urmeze cursul, cu condiția să respecți câteva reguli de igienă. Multe afecțiuni respiratorii grave, ca gripa, virusul sincitial respirator, tusea convulsivă și sindromul respirator acut sever se răspandesc prin tuse sau strănut. De aceea este recomandabil să-ți acoperi gura și nasul cu un șervețel când strănuți; dacă nu ai un șervețel, folosește-ți mâneca, nu mâna.

Sursa: care2.com

 

 

Acest website folosește cookie-uri pentru a vă asigura că obțineți cea mai bună experiență de utilizare.