Aici există un singur anotimp şi acela e iarna. Descoperă locul cu iarnă veşnică. Acolo se poate spune că nimic nu seamănă cu ceea ce trăim noi în România: ziua are doar trei ore în luna decembrie, vara este lumină 21 de ore, iar temperatura variază între 22,3°C în iulie şi… -49,8°C în ianuarie.

Oymyakon1.jpg

 

Oimiakon este un sat din Iacuția, o republică componentă a Federației Ruse, situată în Siberia Orientală. Satul are o populație de aproximativ 800 de locuitori. Oimiakon se laudă cu titlul de cel mai rece spațiu locuit de pe planetă. Aici temperatura scade cu mult sub zero grade Celsius. În 26 ianuarie, 1926 aici a fost înregistrată o temperatură de -71,2 grade Celsius, cea mai scăzută temperatură din Emisfera Nordică. Nu este departe de cea mai scăzută temperatură înregistrată vreodată pe Pământ, -89,4 grade Celsius, la baza rusă Vostok din Antarctica, în 1983.
În acest sătuc parcă uitat de lume, vara e la fel ca iarnă, doar în iunie şi iulie mercurul din termometre urcă puţin peste -10 grade. Vremea începe să se înrăutăţească în luna septembrie, iar după un noiembrie cu temperaturi medii de -38 de grade vine iarna.

coldest-village-oymyakon-russia-amos-chaple-20.jpg

 

 

Articole asemănătoare