Timpul le schimbă pe toate. Timpul şi Natura degradează, încet dar sigur, tot ce-a realizat și clădit omul, prin creativitatea, inteligența și forța brațelor sale. Construcțiile se degradează, străzile se deteriorează, monumentele la fel. E previzibil și inevitabil! Numai că un un om gospodar, la fel ca și un popor harnic, nu privește pasiv cum se năruie totul în jurul său. Renovează ce-i de renovat, recondiționează ce-i de recondiționat, iar în locul ruinelor fără valoare istorică ridică noi clădiri, în egală măsură utile și aspectuoase.

 Dezvoltare-620x264.jpg

 

O națiune sau o comunitate umană sănătoasă sporește demografic, se dezvoltă economic, urbanistic și cultural. Toate în același timp. Dacă revezi o așezare urbană după două-trei decenii, îți dai seama numaidecât cam în ce fel stau lucrurile în țara sau regiunea respectivă, fără a citi ziarele sau a te informa din vreo sursă oficială. Bunăstarea populației, condițiile optime oferite mediului de afaceri și buna administrare a banului public sunt lucruri care se văd imediat, într-o țară sau așezare umană. Se văd în asfaltul impecabil al străzilor, în curățenia prezentă pretutindeni, în operele de arhitectură și… pe chipurile oamenilor.

Shanghai-1990-astazi.jpg

Shanghai 1990/astăzi

 

Priviți, în jurul nostru lumea se dezvoltă! Din Singapore la Toronto și din Melbourne la Seul. Ba chiar și la Nairobi, în Kenya! Sunt metropole care cresc demografic, economic și cultural. Numai noi… batem pasul pe loc de peste un sfert de veac. Sau chiar mergem în marșarier. Vorba lui Eminescu: „Vai de biet român, săracul,/ Îndărăt tot dă ca racul”.

O fi având vreo legătură acest mers îndărăt cu modul în care vom vota în curând, optând pentru aceiași lupi în piei de oaie, care să ne conducă spre prăpastie, ca și până acum?

Priviți cum s-au dezvoltat alții de-a lungul deceniilor sau, uneori, în intervale extrem de scurte de timp. Orașele noastre de ce arată la fel ca acum 30-40 de ani, cu precizarea că zugrăveala blocurilor s-a mai cojit, între timp?

 

Ce n-avem noi? Vreo mie-două de politicieni vizionari, care să-și iubească neamul, glia strămoșească și să croiască legi potrivite cu sufletul și firea acestui neam!

Toronto-1930-azi.jpg

Toronto 1930/azi

 

Seul-Coreea-de-Sud-1950-azi.jpg

Seul, Coreea de Sud 1950/azi

Dubai.jpg

 

Dubai

Nairobi-Kenia-1960-azi.jpg

Nairobi, Kenya 1960/azi

Fortaleza-Brazilia-1980-azi.jpg

Fortaleza, Brazilia 1980/azi

Hong-Kong-1960-azi.png

Hong-Kong 1960/azi  

citeste mai multe pe cunoastelumea.ro

 

Articole asemănătoare