Una dintre cele mai bune metode de a cunoaşte mediul incojurator şi planeta pe care trăim este de a observa natură, animalele, plantele, vremea şi chiar furnicile. Un nou studiu făcut în Germania la Universitatea Dusiburg-Essen, furnicile (furnica cal) comunică într-un mod absolut distinct atunci când un cutremur se apropie.

antsaretheanswer.jpg

 

Atunci când un cutremur este iminent, comportamentul acestor furnici se modifica într-un mod inedit. Acestea încetează să mai intre şi să mă iasă din muşuroi. În schimbfurnicile detectează cutremurul acestea se “întâlnesc” cu toate în afară muşuroiul cu o zi înainte sau chiar în ziua în care urmează să aibă loc un cutremur. În acest mod ele evita posibilitatea ca în timpul cutremurului, colonia lor să fie ingitita de pământ odată cu muşuroiul.

Se spune ca furnicile simt tensiunea crescută în univers dinaintea unui cutremur. Dar este mai mult de atât. Testele făcute de cercetătoarea Gabriele Berberich arată că aceste furnici detectează schimbări survenite în emisia de gaze a mediului înconjurător folosindu-se de celulele chemoreceptoare unice pe care le au. Aceste celule le permit furnicilor să simtă schimbările în nivelele de dioxid de carbon. Furnicile au de asemnea şi radere interne numite celule magnetoreceptoare. Acestea le permit să detecteze schimbările din câmpul electromagnetic al pământului.

În timpul studiilor, ce au durat 3 ani, din 2009 până în 2012, Berberich şi colegii acesteia au măsurat diferite cutremure cu magnitudini între 2.0 şi 3.2, Berberich a folosit un software special care i-a permis înregistrarea şi supravegherea a 15.000 de colonii diferite de furnici 24 de ore pe zi. Aceasta a descoperit faptul că fiecare colonie a ractionat numai la cutremure de o magnitudine de 2.0 sau mai mare. De asemena fiecare colonie şi-a construit muşuroiul pe câte o linie de falie.

 

Multe sunt lucrurile pe care le putem învăţa de la furnici. Nu numai ca furnicile sunt foarte bune la comunicare şi lucrează împreună pentru a-şi construi şi menţine coloniile, dar lucrul împreună este unul deosebit de eficient în a îndeplini anumite sarcini cum ar fi a ridica greutăţi care sunt de 20 de ori mai grele decât corpul lor.

Cu furnicile orice este posibil. Credinţa şi etica muncii la furnici este de neclintit. Abilitatea lor de a se pregăti, supravieţui şi de a prospera în colonii care conţin miliarde de furnici este pur şi simplu impresionantă.

De fapt în 2004 o colonie care se întindea pe o distanţă de aproximativ 100 de kilometrii a fost descoperită în Melbourne, Australia. Această colonie cuprindea milioane de muşuroaie şi binenteles un multiplu de miliarde de furnici.

 

Furnicile sunt de asemenea foarte fertile şi deosebit de productive când vine vorba de înmulţirea speciei. O regină poate depune până la 100 de milioane de ouă în fiecare zi şi poate produce ouă timp de 15 ani.

Natura comunica cu oamenii în fiecare zi în fiecare clipă. Corpul uman trimite semnale în exterior mereu, la fel o fac şi animalele, plantele şi binenteles şi furnicile. Cu atâtea semnale în jur şi atâta cunoaştere încă ascunsă nouă, ne dăm seama că o mare parte din secretul universului poate fi descifrat doar prin simplă curiozitate, intuiţie şi dacă ne ţinem urechile atente şi ochii deschişi la ce este în jurul nostru.

sursa: naturalnews.com

 

 

Articole asemănătoare