Omul care a rămas în istorie drept primul fumător din Europa este Rodrigo de Jerez. El s-a numărat printre cei cu care Cristofor Columb a navigat în prima sa călătorie, în urma căreia a descoperit continentul America. La întoarcere, Jerez a fost văzut fumând pe străzile oraşului Sevilla, în  1498,  fapt pentru care a fost condamnat la închisoare.

fumator.jpg

 

În 12 Octobrie 1492, echipajul lui Columb întâlnea pentru prima oară frunzele de tutun pe care băștinașii din insula San Salvador le-au oferit coloniștilor ca fiind foarte valoroase. La început aceștia nu au înțeles despre ce este vorba și le-au aruncat. O lună mai târziu Jerez și Luis de Torres au observat cum fumau băștinașii aceste frunze și s-au gândit să încerce. Ulterior  Rodrigo de Jerez a aflat de la băștinașii despre proprietățile liniștitoare ale fumatului și a adus cu sine pe bătrânul continent frunze de tutun.

S-ar putea să-ți placă și:


Stupefacția a fost mare pentru cei care trăiau în Sevilla sfârșitului de secol XV, când au văzut,  în portul Ayamonte,  un om că scoate fum pe gură și pe nas. Pentru acest fapt Rodrigo de Jerez a fost prins de Inchiziția spaniolă și condamnat  la 10 ani de închisoare pentru vrăjitorie. Faptul că scoatea fum pe gură şi pe nas era perceput ca ceva satanic, diavolesc și păcătos. 

Mai multe aici: historia.ro

 

 

S-ar putea să-ți placă și:


Articole asemănătoare