Fireşte, lumea de azi nu-i ca cea de ieri. Oamenii s-au schimbat, obiceiurile s-au schimbat şi… serviciile la fel. Avansul tehnologiei, mai ales în ultimul secol, a contribuit la uşurarea vieţii omului. Dar odată cu el, a avut loc şi dispariţia unor locuri de muncă, dintre care unele sunt astăzi complet necunoscute. Iată zece astfel de slujbe care astăzi nu mai există:

 1. Reglor de popice

 

meserie1.jpg

Reglorii de popice erau băieţi tineri angajaţi de sălile de bowling pentru a aranja popicele căzute.

2. Ceas deşteptător uman

 

meserie2.jpg

“Deşteptătorii” erau, de fapt, alarme pentru trezit: erau angajaţi pentru a se asigura că oamenii se trezesc la timp pentru a merge la locul de muncă. Foloseau beţe, bătătoare sau pietricele pentru a bate la uşile sau ferestrele clienţilor.

3. Tăietor de gheaţă

 

meserie3.jpg

Înainte ca tehnicile moderne să devină larg răspândite, aceştia tăiau cu fierăstrăul gheaţa de pe lacurile îngheţate şi apoi o vindeau. Aceasta era o slujbă destul de periculoasă, mai ales pentru că era realizată în condiţii extreme.

4. Ascultător al avioanelor inamice

 

meserie4.jpg

Înainte ca radarul să fie inventat, soldaţii foloseau oglinzi şi dispozitive de ascultare pentru a detecta sunetul motoarelor avioanelor care se apropiau.

5. Vânător de şobolani

 

meserie5.jpg

Vânătorii de şobolani erau angajaţi în Europa pentru a ţine sub control “populaţia” de şobolani de oraşe. Se expuneau unui risc ridicat de a suferi muşcături, dar meseria era destul de căutată.

6. Aprinzător de felinar

meserie6.jpg

Aprinzătorii de felinare foloseau beţe lungi pentru a aprinde, stinge sau alimenta lămpile stradale.

7. Plutaş

meserie7.jpg

Înainte ca tehnologia şi infrastructura să fie dezvoltate pentru a transporta buştenii cu camionul, plutaşii erau cei care se ocupau cu transportarea acestora pe apă de la punctul de tăiere până la cel de procesare a lemnului.

8. Centralistă

meserie8.jpg

La începutul erei telefoniei, companiile utilizau centrale telefonice manuale, unde centralistele legau apelurile telefonice prin introducerea unei prize de telefon în mufele corespunzătoare.

9. Hoţ de cadavre

meserie9.jpg

Hoţii de cadavre erau angajaţi în secolul al XIX-lea pentru a deshuma cadavre. Ce făceau cu ele? Erau livrate universităţilor pentru studiu şi cercetare. Cadavrele erau greu de obţinut prin mijloace legale, aşa că universităţile au găsit căi mai puţin ortodoxe de a face rost de obiectele de studiu.

10. Cititor pentru muncitorii din fabrici

meserie10.jpeg

Cititorii erau angajaţi cu banii adunaţi de la muncitori pentru a le citi în halele în care lucrau, pentru ca aceştia să nu se plictisească.

citeste mai multe pe tasta.ro

 

Articole asemănătoare