Ceapă poate fi utilizată şi în alte scopuri decât pentru a da savoare felurilor de mâncare. De sute de ani este folosită ca remediu medicinal datorită proprietăţilor sale antimicrobiene şi antiseptice, fiind o alternativă foarte bună la antibiotice şi alte produse farmaceutice, în special pentru afecţiuni precum infecţiile de urechi şi rănile minore. Datorită acestor proprietăţi ceapă poate fi folosită în bucătărie şi pentru a dezinfecta diverse ustensile şi veselă.

 

Ceapa ca tratament în afecţiuni grave

La fel ca usturoiul, ceapă este şi ea o membră a puternicei familii Alliaceae. Ceapă este şi o sursă bună de fibre, calciu, fosfor, potasiu, vitamina C, B6, antioxidanţi, sulf şi flavonoizi.

Ceapă conţine quercitina, un antioxidant puternic care protejează contra bolilor de inimă şi cancer şi poate trata hipertensiunea şi colesterolul mărit. În plus, ameliorează simptomele alergice prevenind eliberarea histaminelor din celulele imunitare.

 

Datorită acestor nutrienţi, precum şi a altora, ceapă joacă un rol crucial în combaterea unor boli grave, printre care diabetul, astmul şi boala cardiovasculară.

Ceapa ca medicament

Ceapă se poate folosi ca remediu casnic pentru tratarea unor afecţiuni comune, precum congestia, durerile de urechi, tăieturile şi juliturile, problemele respiratorii şi constipaţia.

 

1. Infecţiile de urechi

Pentru a vindeca infecţiile de urechi, se taie ceapă fin şi se leagă cu un material textil cu strat dublu. Se ţine în dreptul urechii afectate şi se fixează cu un bandaj sau cu o căciulă cu urechi. Se ţine 12 ore şi se înlocuieşte ceapă cu altă proaspătă, dacă este cazul.

2. Febră

 

Răcelile comune se vindeca prin aplicarea feliilor proaspete de ceapă pe tălpi. Se fixează cu folie de plastic şi se acoperă cu şosete. Se ţin peste noapte pentru a absorbi toxinele prin tălpi şi pentru a grăbi procesul de vindecare.

3. Greaţă

Se dă pe razătoare o ceapă mare, se înfăşoară cu un tifon şi se presează cu putere, pentru a stoarce sucul. Apoi se prepară o cană de ceai concentrat de mentă şi se lasă la răcit. Se iau 2 linguri de suc de ceapă şi se aşteaptă 5 minute. Se iau 2 linguriţe de ceai de mentă şi se mai aşteaptă 5 minute. Se repetă cât timp este nevoie.

 

Nu se bea şi nu se mănâncă nimic pe perioada adminstrarii. Simptomele ar trebui să se reducă în 15-20 de minute.

4. Tuşea şi bronşita

Se amestecă ceapă tăiată fin cu ulei de cocos până se formează o pastă. Se aplică amestecul pe piept, se acoperă cu un prosop şi se fixează cu un pansament. Se lasă peste noapte şi se curăţa dimineaţa. Acest lucru va expulza flegma din plămâni şi va grăbi perioada de vindecare.

Din ceapa se poate face şi un sirop de tuse. Se curăţa o ceapă mare şi se taie în jumătate. Se acoperă fiecare jumătate cu câte 1 linguriţă de zahăr. Se acoperă cu o folie de plastic timp de o oră, după care se taie ceapă mărunt şi se păstrează într-un recipient cu capac, în frigider, timp de o săptămână. Se consuma câte o lingură din acest amestec de două ori pe zi, atât timp cât este nevoie.

5. Colicile

Ceapă poate vindeca şi colicile sugarilor. Se fierb 4 bucăţi de ceapă galbenă în 2 căni de apă şi se lasă la infuzat timp de 5-10 minute. Se lasă la răcit şi se strecoară. Se administrează 4 linguri de două ori pe zi în timpul episoadelor de colici. Dacă simptomele persistă mai mult de o zi, se recomandă consultarea medicului.

6. Tăieturile

Tăieturile în hârtie se tratează aplicând o peliculă transparenţă de ceapă pe piele. Nu numai că va opri sângele, dar va preveni şi riscul de infecţie.

Utilizări casnice

Pe lângă utilizarea sa că remediu medicinal, ceapă poate avea variate întrebuinţări casnice, în special datorită calităţilor sale antibacteriene.

Alungă insectele: Poţi alunga insectele dacă stropeşti hainele cu o soluţie din suc de ceapă şi apă în proporţii egale. Sau poţi freca direct pielea expusă cu felii de ceapă.

Ţine moliile departe: Sucul de ceapă, pus într-un recipient cu capacul perforat, tine la distanţă moliile din dulapul cu tricotaje.

Curăţă aerul: Ceapă tăiată felii şi pusă pe o farfurie se poate lăsa în dormitor sau sufragerie. Feliile de ceapă vor absorbi toxinele şi alte mirosuri neplăcute. Se pot înlocui feliile de ceapă cam o dată pe zi.

Agent de curăţat universal: Poţi curăţa tocătoarele şi blaturile de bucătărie cu o soluţie în care se combină în cantităţi egale apă, oţet şi apa de la ceapă fiartă în prealabil şi răcită. Se stropesc articolele de curăţat cu acest amestec şi se lasa să acţioneze 5-10 minute, apoi se curată ca de obicei.

Curăţă suprafeţe cu murdărie rezistenta: Pentru a înlătura urmele de arsură de pe oale şi tigăi, se freacă zonele afectate cu ceapă crudă, lăsând sucul de ceapă să acţioneze cam o oră.

Elixir pentru păr: Sucul de ceapă ajuta la creşterea părului. Acesta se aplică pe păr şi se lasa să acţioneze timp de o oră. Apoi se spala că de obicei. Se foloseşte o dată pe săptămână pentru rezultate optime.

Previne ruginirea: Pentru a preveni ruginirea, se freacă tigaia din fier cu o jumătate de ceapă crudă.

Da strălucire veselei: Pentru a reda strălucirea veselei şi paharelor din cupru, acestea se freacă bine cu felii de ceapă crudă.

Protejează pielea: Se tăie o ceapă în jumătate şi se freacă pielea după expunerea la soare, pentru a preveni apariţia pistruilor.

Ceapă se depozitează în locuri răcoroase şi întunecoase, preferabil în pivniţă sau beci. Se păstrează în pungi de hârtie, prevăzute cu găuri şi nu se aşează în vecinătatea cartofilor. În aceste condiţii pot rezista chiar şi 3 luni!

sursa: dailyhealthpost.com

 

Acest website folosește cookie-uri pentru a vă asigura că obțineți cea mai bună experiență de utilizare.