Acest paradis turistic riscă să fie înghițit de ape într-o bună zi. Fenomenul ridicării nivelului oceanului reprezintă o amenințare reală. Tocmai de aceea, guvernul a decis să finanțeze construirea de insule noi. Artificiale, dar mai rezistente. Ca să facă rost de bani, guvernul din Maldive a găsit soluția: închiriază o parte din insulele țării Arabiei Saudite.

tara.jpg

 

Văzute de sus, ai zice că nuferi minusculi sunt așezați pe luciul apei, pe o magnifică pânză marină turcoaz. Niciuna din cele 1.199 de insule de corali care constituie arhipelagul Maldivelor nu s-a ridicat cu mai mult de trei metri de nivelul mării. Cea mai întinsă, ca lungime, are opt kilometri. Cea mai mică măsoară numai 24 de metri. Mici parcele idilice, în chiar mijlocul Oceanului Indian.

Însă acest decor paradisiac este condamnat să dispară, erodat de vânt și de valuri. Va fi oare în cele din urmă înghițit de ape? E un scenariu probabil, dar nu sigur.

În orice caz, guvernul din Maldive încearcă prin orice mijloace să oprească această evoluție.

 

În februarie, guvernul din Male, capitala țării, a semnat un acord de proiect de investiții cu Arabia Saudită, în valoare de 10 miliarde de dolari. Afacerea, ale cărei detalii încă nu sunt cunoscute pe deplin, ar include și o închiriere pe 99 de ani a 19 insule din atolul Faatu, situat în centrul Maldivelor.

tara2.jpg

tara1.jpg

 

tara3.jpg

Citește mai multe aici: digi24.ro

 

 

S-ar putea să-ți placă și:


Articole asemănătoare