Mormântul împăratului chinez, care a trăit acum mai mult de 2.100 de ani, a găzduit cea mai veche porție de ceai, spun cercetătorii.

dnews-files-2016-01-oldest-tea-670-jpg.jpg

 

Rămășițele plantei au fost prelevate din puțuri funerare escavate în jurul mormântului lui Liu Qi, al patrulea împărat al dinastiei Han, care a trăit între anii 188 și 141 î.e.n., și al soției sale. Cea mai veche referire scrisă datează din anul 59 î.e.n., iar cele mai vechi rămășițe descoperite au fost cu sute de ani mai recente decât cele găsite acum, datând din dinastia Song (960 – 1.127 e.n.)

„Studiul nostru ne arată că ceaiul a fost băut de împărații dinastiei Han încă de acum 2.100 de ani”, a precizat echipa.

Au comparat ceaiul acesta cu reziduuri dezgropate de-a lungul artefactelor mortuare de la cimitirul Gurgyam din Tibet și le-au datat până în secolul 3 e.n. Acest lucru demonstrează faptul că ceaiul fusese deja transportat din China spre Asia Centrala și platoul tibetan cu câteva sute de ani mai devreme decât s-a crezut până acum, în urmă cu aproape 1.800 de ani.

 

Planta descoperită acum este într-o stare prea proastă pentru a fi identificată, așa că echipa a analizat-o din punct de vedere molecular, iar studiul spune că, cel mai probabil, este vorba despre camelie.

Citește mai multe AICI

 

 

 

Articole asemănătoare