Similitudinile dintre oameni şi plante sunt frapante când vine vorba de nevoile de bază ale vieţii: soare, apă, aer şi nutrienţi. În mod surprinzător, oamenii de ştiinţă încep să descopere că lista poate continua: atât copacii cât şi oamenii.. dorm. Cu ajutorul imagisticii cu fascicul laser, Andras Zlinszky de la Centrul pentru Cercetări Ecologice din Tihany, Ungaria, a putut înregistra cum copacii îşi lasa crengile în jos ca şi cum ar dormi noaptea. La lăsarea nopţii, mestecenii în special au fost fotografiaţi aplecându-şi treptat vârful crengilor cu până la 10 centimetri mai jos.

copaci dorm.jpg

 

În perioada dintre răsăritul şi apusul soarelui, Zlinszky şi colegii săi au folosit fasciculul laser pentru a scana mesteceni din Austria şi Finlanda.

În total, mesteacănul din Finlanda a fost scanat de 11 ori, o dată pe oră pe timpul nopţii. Mesteacănul din Austria a fost înregistrat de 77 ori, la fiecare zece minute, pe timp de noapte. Mestecenii au părut să intre într-o stare de relaxare odată cu venirea nopţii. Iar dimineaţa, când soarele a răsărit, copacii s-au îndreptat iar crengile şi frunzele s-au comportat ca şi cum s-ar trezi.

Ştiinţa arată ca somnul copacilor are legătură cu presiunea apei din celulele acestora. Noaptea are loc un fenomen numit presiune hidrostatică sau turgescenţă, adică o scădere a presiunii apei în celule. În absenţa luminii soarelui, copacii nu mai folosesc apă şi dioxidul de carbon pentru a produce zahăr. Fără sursa de lumină care le atrage, frunzele iau o pauză şi se odihnesc, pentru a-şi conserva energia.

 

Zlinszky intenţionează să repete experimentul şi pe plopi şi castani. El spune că cercetătorii au decodat deja genomii acestor copaci şi au descoperit că aceştia sunt programaţi genetic să aibă un ritm circadian. Prin studierea acestor gene ale ritmului circadian, Zlinszky şi echipa sa ar putea explica de ce copacii dorm la fel ca oamenii. Motivul ar fi că arborii au un ceas biologic pe care îl resetează în fiecare zi.

S-ar putea să-ți placă și:


 sursa: naturalnews.com

 

 

 

 

 

 

Articole asemănătoare