Un studiu internaţional a demonstrat cum unul dintre cei mai temuţi şerpi - cobra - a dezvoltat veninul extrem de toxic. Cobrele sunt prădători importanţi în Africa şi Asia şi cauzează probleme sociale şi economice prin prisma numărului mare de victime care necesită amputări din cauza veninului care dizolvă ţesutul. „Ştiam care sunt consecinţele muşcăturii unui şarpe cobra, dar nu se ştia exact cum s-a ajuns aici – cum a dezvoltat acest şarpe veninul extrem de toxic”, a spus Bryan Fry, autorul acestui studiu. „Studiul nostru a descoperit factorii evolutivi care nu au format doar veninul cobrei, ci şi culorile ornamentale de pe gluga cobrei”, a continuat Bryan.

cobra.jpg

 

Studiul a fost condus de cercetătorii de la Universitatea Queensland şi a avut în vedere analizarea a 29 de specii de cobră, observând că veninul care distruge ţesutul a evoluat alături de comportamentul de avertizare.

Faptul că veninul a evoluat odată cu strategiile de avertizare ne demonstrează că acesta a jucat şi un rol defensiv, comparativ cu restul speciilor de şerpi care au dezvoltat venin doar pentru vânat şi nu pentru apărare.

 citeste mai multe pe zooland.ro

 

 

 

 
Articole asemănătoare