Nu există nicio mențiune în Biblie despre vreo creatură cu urechile lungi și codiță de bumbăcel, numită Iepuraș de Paște. Și nici nu cunoaștem vreun iepuraș care să clocească ouă. Și, cu toate astea, în preajma sărbătorilor pascale întâlnim la tot pasul iepurași în toate culorile, confecționați din diverse materiale sau arome, având diferite gusturi care mai de care mai exotice, fiind cocoțați pe ouă colorate, la rândul lor.

 iepiras paste.jpg

 

Ce este cu toate aceste simboluri, în Duminca Paștelui? Și ce au ele a face cu învierea Domnului? Sincer, nimic! 

Iepurași, cadouri, puioșori galbeni și pufoși – toate acestea provin din rădăcini păgâne. 

Conform studiile făcute de Centrul pentru Literatură și Cultură pentru Copii, din cadrul Universității din Florida, originile iepurașului de Paște au apărut prin secolul al 13-lea, în Germania pre-creștină, atunci când oamenii se închniau la zei și la zeițe. 

 

În fiecare primăvară, popoarele germanice sarbatoareau întoarcerea naturii la viaţă şi începutul unui nou an agricol. În cultură germană, Eastre era zeiţă primăverii şi a fecundităţii. Primăvară era asociată cu prosperitatea şi cu natalitatea; acum este momentul în care toate vietăţile îşi aduc pe lume puii. Simbolic, zeiţă Eastre era reprezentată de un iepure. Asta deoarece iepurele este unul dintre cele mai prolifice animale, în concordanţă cu imaginea fecundităţii atribuită zeiţei.

Zeiţa era sărbătorită în fiecare primăvară, în apropierea echinocţiului, iar din suita de obiceiuri nu lipsea iepuraşul, care de fiecare dată aducea un coş plin cu ouă colorate (oul fiind un alt simbol al primăverii, al renaşterii).

Citește mai mult pe zooland.ro

 

 

Articole asemănătoare