Un cercetător de la Universitatea Transilvania din Braşov a realizat un motor de avion din componente făcute din oţel şi aluminiu cu o imprimantă 3D. Este primul prototip de acest fel din lume.  Motorul realizat prin printare 3D este de avion, de 10 cm³, cu 10.000 de rotaţii pe minut, fiind primul de acest fel din lume, potrivit reprezentanţilor Universităţii Transilvania din Braşov, scrie News.ro.

 p_210419_760x420-00-65.jpg

 

” Blocul motor, chiulasa, pistonul, arborele motor, distribuitorul din cadrul carburatorului, toba de eşapament, capacul de închidere al blocului motor, carburatorul, cămaşa cilindrului şi biela de transmitere a mişcării, toate au fost realizate la imprimante 3D, tip SLM şi SLS. Componentele au fost fabricate din pulberi de oţel, aluminiu şi oţel impregnat cu bronz. Singurele componente care nu au fost realizate prin printare sunt elicea (care este din lemn), conul de antrenare cu sistemul de prindere, rulmenţii de susţinere, şuruburile, piuliţele şi bujia. Combustibilul folosit pentru angrenarea motorului este un amestec de metanol şi ulei “, se arăta într-un comunicat al Universităţii” Transilvania” din Braşov.

 Cercetarea şi realizarea motorului au durat doi ani, iar costurile necesare realizării acestuia au fost asigurate de universitate.

” Realizarea acestui motor este extrem de utilă pentru că pe viitor se va putea renunţa la fabricarea matriţelor pentru care costurile de producţie sunt foarte mari şi se va realiza prototipul în sine prin tehnologia de printare 3D, iar apoi se poate trece la producţia în serie a produsului”, mai precizează sursa citată.

 

 Motorul a fost realizat de Valentin Stamate, care de patru ani este cercetător la Universitatea” Transilvania” din Braşov, la departamentul de Ingineria fabricaţiei, din cadrul Facultăţii de Inginerie tehnologică şi management industrial. În urmă cu doi ani, el a renunţat la activitatea didactică şi s-a dedicat exclusiv activităţii de cercetare.

citeste mai multe pe wall-street.ro

 

 

Articole asemănătoare