Este o dulceata fina, rafinata, cu aroma incredibila, ce aduce la gust cu dulceata de gutui. Sa nu mai zicem ca in aceasta perioada este si la indemana oricui.

dulceata-de-pepene-rosu-1024x683.jpg

 

REȚETA 1
Ingrediente:

  • 1 kg coji de pepene rosu (gata curatate de partea verde)
  • 1 kg zahar
  • 1 lamaie
  • putina apa
  1. Cojile de pepene rosu se curata de coaja verde, exterioara. Apoi se taie bastonase mici de 1 cm pe 0.5 cm. Adica micute, dar nici prea mici, pentru ca vrem totusi sa aiba o textura frumoasa.
  2. Puneti intr-un vas cat mai intins putina apa (pentru inceput 1/4 – 1/2 de cana). Cantinatea de apa depinde de cat de zemos e pepenele. Peste apa adaugati bucatile de pepene si zaharul, amestecati bine si lasati la fiert, la foc mic, amestecand din cand in cand.
  3. Intre timp, lamaia se spala bine si se toaca si ea bucatele mici. Este de preferat sa folositi lamai care au coaja subtire. Dupa vreo 10-15 minute, cand pepenele incepe sa se inmoaie, puteti sa puneti si lamaia. Lasati la fiert in continuare, la foc mic, amestecand constant. Timpul de fierbere depinde si el de cat de zemos e pepenele. Daca s-a ingrosat prea tare si inca nu este destul de fiert, mai adaugati apa. La 1 kg de coji de pepene timpul de fierbe a fost in jur de 1 H si 30 de minute, la peste 3 kg a fost sub 3 ore. Dar dupa cum ziceam, depinde de cata zeama are.
  4. Dulceata fierbinte se toarna in borcanele si se inchid ermetic. Pentru a fi siguri ca se pastreaza aroma incredibila si in iarna, le sterilizam timp de 15-20 de minute.

REȚETA 2 
Ingrediente:

  • 1 kg coji de pepene rosu (gata curatate de partea verde)
  • 1 kg zahar
  • 1 lamaie
  • putina apa
  1. Se intrebuinteaza partea alba de la coaja (oricat de groasa) impreuna cu o portiune foarte subtire de miez rosu 2-3 mm; coaja verde se indeparteaza. Partea alba se taie in felii cu latimea 3-4 cm si cu grosimea cat grosimea cojii albe , apoi feliile se taie pe grosime in felioare de 1 cm latime.
  2. Pentru 1 kg si jumatate de coji fasonate se pun la fiert 2 l de apa cu 300 ml de otet de 9 grade. Cand apa clocoteste, se adauga cojile si se lasa sa fiarba in clocot circa 1-2 ore pana cand acestea capata un aspect sticlos, transparent.
  3. Otetul le intareste imediat si de aceea fierb greu. Dar acesta este si scopul acestui procedeu, sa le mentina forma. Daca se fierb direct in sirop, fara sa fie fierte in prealabil in apa cu otet, se vor inmuia prea mult si se vor deforma.
  4. Se pun in strecuratoare, se limpezesc bine la un jet de apa, se scurg, apoi se cantaresc. Greutatea cojilor va fii egala cu greutatea zaharului adaugat.
  5. Zaharul (1 kg) se dizolva in 1/2 l de apa si cand da in clocot se pun cojile de pepene, zeama de lamaie si vanilia. Se fierb pana se leaga siropul. Nu trebuie sa se lege prea mult, caci se va ingalbeni si va avea gust de caramel.

 

 

S-ar putea să-ți placă și:


Articole asemănătoare