Nu incinge gratarul doar pentru fripturi, carnaciori si burgeri. Poti gati pe foc deserturi surprinzatoare si delicioase perfecte pentru zilele de vara. Vara e momentul in care toata lumea iese la gratar. Numai ca pe langa preparatele obisnuite te provocam sa incerci gusturi noi. Petrecerile de vara pot fi momentul ideal in care sa testezi deserturi preparate pe grillul incins. De la clasica “banana split” pana la frigarui de fructe, bruschete din fructe cu mascarpone.

deliciii-de-vara-surprinzatoare-5-deserturi-facute-pe-gratar_size1.jpg

 

1. Pepene rosu pe gratar cu iaurt
Ingrediente

  • frunze de menta
  • 12 bucati pepene rosu (7 cm lungime si 2 cm grosime)
  • sare
  • piper
  • 1 lingurita cimbru proaspat tocat marunt
  • 1 lingura ulei de masline
  • 1 lingura otet de vin alb
  • 2 linguri suc lamaie
  • 120g iaurt
    NY0701_Grilled-Watermelon-Sundae_s4x3.jpg.rend.hgtvcom.616.462.jpeg
    Metoda de preparare
  • Incinge un grill.
  • Amesteca iaurtul cu sucul de lamaie, otetul, cimbrul si 1 lingura ulei. Condimenteaza cu sare si piper.
  • Stropeste feliile de pepene cu putin ulei si condimenteaza-le cu sare si piper. Coace-le pe gratar cate un minut pe fiecare parte si scoate-le pe un platou.
  • Pune peste fiecare felie de pepene 1 lingura de iaurt, decoreaza cu menta si serveste.

2. Banana split pe gratar cu sos de cafea si ciocolata
Ingrediente

  • inghetata cu cafea
  • 85g ciocolata tocata
  • 240ml smantana pentru frisca
  • 3 linguri cafea instant
  • 70g cacao
  • 75g zahar tos
  • 8 banane
  • 120ml rom brun
  • 3 bucati anason stelat
  • 3 bete scortisoara rupte
  • 200g zahar brun
  • nuci tocate
    VM0504_Grilled-Bananas-with-Mexican-Chocolate-Sauce-Recipe_s4x3.jpg.rend.hgtvcom.616.462.jpeg
    Metoda de preparare
  • Pune la fiert 2 litri de apa cu zaharul brun, scortisoara si anasonul. Cand da in clocot ia de pe foc, adauga romul si bananele si lasa sa stea timp de 4 ore.
  • Pregateste sosul:Iintr-o oala 240ml apa cu zaharul tos. pune-le la fiert si dizolva in apa fierbinte cacaua si cafeaua instant. Lasa sa dea in clocot, apoi adauga smantana si mai lasa pe foc mic timp de 40 de minute, pana cand sosul se ingroasa. La final incorporeaza ciocolata tocata. ia de pe foc si pastreaza sosul cald.
  • Incinge un grill. Scurge bananele si usuca-le cu niste servetele de hartie. Taie fiecare banana in jumatate pe lungime. Tavaleaste-o prin zahar si rumeneste-o pe grill cate 1 minut pe fiecare parte. 
  • Serveste bananele caramelizate cu sosul pregatit, inghetata de cafea, frisca si nuci tocate.

3. Fructe la gratar cu mascarpone
Ingrediente

 
  • 8 felii paine
  • 2 linguri miere
  • 240g mascarpone
  • sare
  • 1 lingura ulei
  • 1 si 1/2 lingurita coaja lamaie
  • 2 linguri suc lamaie
  • 200g cirese curatate de samburi
  • 4 nectarine taiate in jumatati
  • 4 caise mari taiate in jumatati
  • 1 lingurita lavanda
  • 50g zahar
    201010-xl-grilled-fruit-bruschetta-with-honey-mascarpone.jpg
    Metoda de preparare
  • Rasneste impreuna zaharul si lavanda. Apoi amesteca-le cu fructele, zeama de lamaie, coaja de lamaie,1 lingura de ulei si un praf de sare. Lasa-le sa stea timp de 10 minute.
  • Intre timp, amesteca mascarpone cu mierea si un praf de piper si unge feliile de paine cu ulei pe ambele parti.
  • Incinge grill-ul. Infige fructele pe niste frigarui de lemn inmuiate in apa si pastreaza sucurile in bol.
  • Prajeste painea pe grill cate 30 de secumde pe fiecare parte. Apoi, pune frigaruile, ungandu-le din cand in cand cu sucul pastrat. Rumeneste-le cate 4 minute pe fiecare parte.
  • Intinde mascarpone pe feliile prajite si taie-le in jumatate. Aseaza peste fructe rumenite.

4. Ananas la gratar cu sorbet de cocos
Ingrediente

  • 1 cupa sorbet de cocos
  • 1/8 lingurita piper 
  • 2 linguri miere
  • 1 ananas taiat felii
  • frunze proaspete de menta
    food_0161459371794.jpg
    Metoda de preparare
  • Incalzeste gratarul sau tigaia grill la foc mediu. Unge-o cu putin ulei vegetal. Intr-un bol, amesteca ananasul cu mierea si cu piperul. 
  • Pune-l pe gratar si lasa-l sa stea 10-15 minute, intorcand doar o data de pe o parte pe alta. 
  • Serveste ananasul cu sorbet. Foloseste frunze de menta pe post de garnitura.

5. Frigarui de fructe cu scortisoara
Ingrediente

  • 1 lingurita scortisoara
  • 8 felii paine din grau integral
  • 50 g zahar
  • 2 banane decojite si feliate rondele
  • 300 g capsuni
  • 5 linguri unt topit
  • 1 lingura ulei (pentru uns gratarul)
    FNM_070114-Grilled-Fruit-Skewers-with-Chili-and-Lime-Recipe_s4x3.jpg.rend.hgtvcom.616.462.jpeg
    Metoda de preparare
  • Se incinge gratarul electric la 150C. 
  • Intr-un bol, combina zaharul si scortisoara. Daca folosesti frigarui de bambus acestea vor fi inmuiate in apa timp de 10-15 minute, ca sa nu se arda.
  • Se taie painea in cuburi de 4 cm, pe care le ungi usor cu untul topit. Tavaleste-le apoi prin zahar si scortisoara pana cand sunt acoperite pe toate partile cu un strat uniform.
  • Insira cuburile de paine pe frigarui, alternand cu capsuni si banane. Unge gratarul cu ulei si prajeste frigaruile intre 8 si 10 minute, intorcand din cand in cand, pana cand painea este usor prajita si rumenita.

 

 

S-ar putea să-ți placă și:


Articole asemănătoare