Prajitura-rasturnata-cu-mere-si-caramel-Savori-Urbane-3-1024x679.jpg

Ingrediente

 
  • mere 1.5 kg
  • suc de portocale 150 ml
  • amidon alimentar 2 linguri
  • zahar 470 g
  • scortisoara 1 lingurita
  • faina 270 g
  • gris 4 linguri
  • zeama de lamaie 1 lingura
  • oua 6
  • praf de copt 1/2 lingurita
  • extract de vanilie 1 lingura
  • unt 300 g
  • crema de branza 200 g
  • lapte condensat 400 g
  • topping: 2 foi de placinta, 40 de grame de unt, 4 linguri de zahar

 

Mod de preparare Prajitura cu mere si crema caramel

Intr-o cratita punem 150 de grame de zahar si 2 linguri de apa , pe care o punem la foc mediu si lasam la fiert pana cand zaharul se caramelizeaza. Apoi adaugam 150 de ml de apa fierbinte impreuna cu o lingura de zeama de lamaie si se lasa la fiert pana cand caramelul se dizolva complet. Dupa care luam cratita de pe foc si se lasa la racit.

 

Separam albusurile de galbenusurile si batem albusurile spuma tare cu 1 praf de sare intr-un castron mai mare. Adaugam 120 de grame zahar treptat si batem pana se dizolva zaharul. Dupa ce zaharul s-a dizolvat bine adaugam siropul de caramel racit, 100 de grame unt care trebnuie sa fie topit dar nu fierbinte, galbenusurile, 1 lingura de extract de vanilie, faina amestecata cu praful de copt si grisul. Amestecam toate cele adaugate, iar daca e nevoie pentru a o subtia se adauga 2 linguri de lapte rece.

Avem nevoie de doua tavi indentice de marimea 38×35 cm, le punem hartie de copt, impartim compozitia in cele doua tavi si le lasam la cuptor timp de 10 -15 minute la 175-180 de grade. Coptorul trebuie sa fie incalzit dinainte. Cand sunt gata le scoatem si le lasam la racit, fara sa indepartam hartia. Hartia o indepartam dupa ce foile se racesc. Punem cele doua foi una peste cealalta si taiem in doua ca sa obtinem 4 blaturi egale.

Curatam 1 kg de mere , le scoatem semintele si numai dupa ce le-am curatat cantarim 1 kg .Taiem merele cubulete si le pastram in apa rece.

 

Intr-o tigaie se caramelizeaza 200 de grame de zahar si apoi se adauga merele pe care le-am scurs de apa si sucul de portocale. In scurt timp vom obtine un sirop auriu, peste care adaugam amidonul si scortisoara dizolvate in 2-3 linguri de apa rece. Lasam pana clocoteste, amestecand usor pana cand se ingroasa.

Repartizam umplutura de mere pe doua din cele 4 blaturi.

Pentru crema de caramel , avem nevoie de o conserva de lapte condensat indulcit. Conserva trebuie pusa intr-o oala cu apa rece si o punem la foc si cand incepe sa fiarba o lasam 3 ore. Apoi se lasa la racit, dupa care o desfacem si vom gasi o crema bine inchegata.

 

S-ar putea să-ți placă și:


Se amesteca 200 de grame de unt moale cu crema de branza rece, adaugata treptat cu o lingura. Dupa ce am obtinut o compozitie cremoasa, adaugam treptat cu o lingura din crema caramelizata de lapte condensat si le amestecam impreuna.

Pentru topping avem nevoie de o foaie subtire de placinta , o punem in tava, pe care o ungem cu unt topit si presaram 2 linguri de zahar. Se lasa 5 minute in cuptorul precalzit la 180 de grade pana cand ia o forma caramelizata. Asa procedam si cu a doua foaie. Cand este gata se scoate, se lasa la racit si o sfaramam bucatele.

 

 

Asamblarea prajiturii:

Asamblam prajitura, intercaland blaturile cu umplutura cu mere cu doua blaturi peste care punem crema de caramel. Crema de caramel trebuie sa fie la suprafata. Se da la rece cel putin 3 ore inainte de servire.

 

Sfat:

 

Cat sta la frigider, blaturile o sa absoarba mult din umezeala cremei si vor deveni mai moi.

 

S-ar putea să-ți placă și:


Articole asemănătoare