Mărturisesc, când am auzit prima dată cuvântul ”frigănele” a trebuit să caut explicația lui în dicționar, pentru că acest preparat simplu, care se face în 10 minute de la scoaterea ingredientelor din frigider și până în farfurie, s-a numit pentru mine, care am crescut cu el, ”bundas kenyer”. Mai târziu, am aflat că francezii îl numesc ”pain perdu” și englezii ”french toast”, dar de autohtonele frigănele, spre rușinea mea, n-am auzit înainte să fi împlinit patruzeci de ani. Poate nu e chiar de rușine, pentru că pe cât interacționez mai mult cu oameni care gătesc, din toată România, cu atât îmi dau seama cât de diferite sunt preparatele autentice, cele care se gătesc în familiile românești, și ăsta e chiar un lucru foarte bun, diversitatea e un lucru minunat.

 Friganele-Bundas-Kenyer-Pain-Perdu-French-Toast-reteta-video-pas-cu-pas.jpg

 

Ingrediente:

  • 8 felii de pâine toast (sau altfel de pâine, dacă preferați, sau chiar cozonac, pentru o variantă dulce)
  • 3 ouă mari
  • 100 ml. lapte
  • 1 praf de sare
  • 1 lingură de ulei
  • 50 de grame de unt cu 82% grăsime
  • opțional, dacă pregătiți o variantă dulce, puteți aduăga 25 de grame de zahăr și diferite arome: vanilie, coajă rasă de lămâie, scorțișoară etc
  • toppinguri după preferință (zahăr pudră, scorțișoară pudră, gemuri, brânzeturi etc)

1. Opțional, decupați cu un cuțit coaja feliilor de pâine folosite. Spargeți ouăle întregi într-un castron, adăugați sarea și bateți-le cu un tel în formă de pară sau cu furculița până se lichefiază. Adăugați laptele rece, treptat, și bateți până obțineți un lichid omogen (1-2 minute). Opțional, dacă pregătiți o variantă dulce, puteți adăuga în acest lichid 25 de grame de zahăr și diferite arome (vanilie, coajă rasă de lămâie, scorțișoară etc).

 

2. Încingeți pe foc mediu o tigaie încăpătoare, adăugați uleiul și 1/2 din cantitatea de unt, restul de unt urmând să fie adăugat pe măsură ce se prăjesc frigănelele, care vor absorbi o parte din grăsime.

3. Până ce untul se topește, se trec rapid prin amestecul de ouă și lapte feliile de pâine, îmbrăcându-le pe ambele fețe și lăsându-le să se îmbibe 10-20 de secunde, nu mai mult, pentru că au tendința să absoarbă mai mult lichid decât e nevoie. Atenție, trebuie să se lucreze repede, altfel untul, care în acest timp deja e pe foc, în tigaie, se poate arde.

4. Imediat ce untul s-a topit și sfârâie în tigaie, se adaugă feliile de pâine îmbibate în amestecul cu ouă și lapte. Se prăjesc pe ambele părți la foc mediu și sunt gata când devin brun-aurii. Se scot pe o tavă acoperită cu hârtie absorbantă de bucătărie, ca să se dreneze grăsimea în exces și se continuă până epuizăm laptele cu ouă și pâinea, adăugând a doua tranșă de unt în tigaie, la nevoie.

 

Se servesc calde, cu toppingurile preferate și chiar sunt curioasă în ce moment al vieții voastre ați descoperit voi frigănelele și cu ce vă plac cel mai mult. Aștept cu interes comentariile voastre!

citeste mai multe pe retetecalamama.ro

 

 

Articole asemănătoare