Stresul a devenit un fel de încălzire globală privată: toți au auzit de el, toți îi simt efectele, nimeni nu poate să facă ceva împotriva sa, și toți îl acceptă ca făcând parte a vieții de astăzi și până nu se întâmplă o catastrofă îl ignorăm. Cu alte cuvinte stresul a devenit un fel de fantomă a vieții cotidiene. Însă această fantomă are și o soră pozitivă. Este vorba despre eustres, sau stresul cel bun.

eustres

 

 Eustres vine de la particula „eu” care înseamnă bun în limbă greacă. Corpul nu face diferență între stres și eustres, ambele fiind mobilizări ale corpului pentru a face față provocărilor. Însă la nivel psihic diferența este foarte mare, pentru că eustresul este un stres pe care îl resimțim ca fiind chiar plăcut. Mai ales atunci când ne plictisim visăm la o porție de eustres.

 Eustres resimțim de exemplu când avem o provocare, când suntem promovați la lucru, când vedem un film horror, când câștigăm ceva, când suntem într-un parc de distracții, sau când cumpărăm o mașină. Dar eustresul face parte și din dragoste și sex.

S-ar putea să-ți placă și:


 Eustresul ne mobilizează și ne face să trăim, dar și el solicită resursele corpului. Totuși, el este mult mai puțin dăunător decât stresul negativ.

 

 sursa: psihotricks.wordpress.com

 

 
Articole asemănătoare