De cele mai multe ori, atunci când stagnăm am ajuns să confundăm orgoliul cu ambiţia.

wentworth-miller-angry-face-wallpapers-82981e155c51b5b2aa03cb389d9204b2-large-1681640.jpg

 

Cât timp pierdem încercând să satisfacem vanităţi proprii? Am fost în relaţii din care am ieşit destul de şifonaţi. Mergem mai departe sau irosim timp, încercând să ne răzbunăm? Un individ care a fost părăsit, indiferent din vina cui, va acumula o serie de frustrări. În primă fază îi va fi greu să admită că a greşit şi că adevărul este întotdeauna la mijloc. Instinctiv va arunca vina pe fostul partener, cauza tuturor suferinţelor proprii. Şi tot instinctiv va încerca să-l facă şi pe celălalt să sufere. În funcţie de nivelul de educaţie, suferinţa porneşte de la pedepsirea fizică, ajungând la forme sofisticate de tortură psihică.

Ce aduce însă razbunarea? Din orgoliu, pierzătorul resimte o nevoie acută să răstoarne situaţia. Într-un fel, îşi imaginează că rolurile se vor schimba şi că el va ajunge să fie cel regretat. Complet fals! Cel care a plecat nu mai are timp să privească în urmă, iar dacă forţat o va face, nu va fi o plăcere. Mai mult, dezgustul are toate şansele să se amplifice. Ce a câştigat marele răzbunător? O patetică stare de bine, menită să-i hrănească orgoliul? În esenţă nu a câştigat nimic pentru sine, dar a pierdut suficient de mult timp pe care nu va avea de unde să îl recupereze.

S-ar putea să-ți placă și:


Ce ar fi putut câştiga dacă ar fi mers mai departe? Enorm de multe. În primul rând ar fi câştigat timp pentru sine. Este posibil să nu se fi implicat serios într-o nouă relaţie, dar a avut timp să decanteze experienţa şi să o fructifice în construcţie viitoare.

 

Orgoliul şi derivata acestuia, dorinţa de răzbunare, sunt principalele piedici în calea evoluţiei individului. Efectele lor se manifestă în aceeaşi măsură atât în relaţiile sentimentale, cât şi în cele profesionale, ambele având la bază relaţiile inter-umane. Cei care au înţeles şi experimentat iertarea, ştiu că aceasta este singura armă care poate inhiba efectele orgoliilor.

 

 
Articole asemănătoare