Eşti prea ocupat şi nu-ţi face bine? Dacă faptul că eşti ocupat a devenit deja un stres cronic, şi nu poţi renunţa la ritmul pe care ţi l-ai impus, e posibil că motivele să fie mult mai profunde. Unii oameni prefera să-şi rezolve agenda superincarcata în loc să rezolve ceea ce îi deranjează cu adevărat. Iată şapte motive pentru care oamenii aleg să se aglomereze până la epuizare.

3-steps-stop-being-busy-start-being-productive.jpg

 

1. Evitarea realităţii

O căsnicie dureroasă, înstrăinarea unui copil, o sănătate şubredă, un eşec profesional – viaţa este plină de realităţi dureroase pe care eşti nevoit să le înfrunţi. Dacaocupat simţi că nu ai suficiente resurse emoţionale pentru a rezolva aceste probleme dificile, e posibil să alegi să te laşi copleşit şi distras că o modalitate de a evita realitatea.

Şi a avea multe pe cap poate cauza destule probleme, dar te şi poate salva de la înfruntarea unora mult mai înfricoşătoare. Deci care sunt problemele pe care le eviţi?

 

2. Angoasa existenţială

Fugi de întrebările mari ale vieţii? De ce eşti aici? Cât timp vei trăi şi ce scop are viaţa ta? Ce se întâmplă după moarte şi cum te afectează asta în prezent? Ce rost are până la urma viaţa? Există Dumnezeu?

Propria ta existenţă generează întrebări de acest gen. Pentru că răspunsurile nu sunt uşor de găsit, cei mai mulţi oameni pur şi simplu evita aceste întrebări. Şi le evita – exact – menţinându-se ocupaţi, copleşiţi şi distraţi. În definitiv, cine are timp să se gândească la aceste lucruri profunde când ai o listă de un kilometru cu lucruri de făcut?

 

3. Fugă de trecut

Tot pe tema evitării, trecutul este un alt lucru pe care în mod curent oamenii încearcă să-l evite cât pot. Există chiar întregi modele de formare pentru viaţă care refuză să rezolve problemele din trecut, dar te catapultează cu o viteză ameţitoare în viitor.

Fugă de trecut este potrivită pentru cei tineri. Cei până în 30 de ani (mai mult sau mai puţin) deseori nu au nici caracterul necesar, dar nici o experienţă de viaţă suficientă pentru a înfrunta un trecut dureros, de aceea foarte rar le sugerez să facă asta. Mergeţi înainte – construiţi-vă o istorie!

 

Mai spre vârsta de mijloc, totuşi, cei mai mulţi au deja capacitatea de a se împăca cu propriul trecut. Asta îi eliberează emoţional în moduri pe care nici nu le credeau posibile.

În oricare dintre stadii, menţinând un stil de viaţă ocupat te distrage de la durerea pe care ai simţi-o dacă trecutul te-ar ajunge din urmă.

4. A fi la modă să fii ocupat

 

În ziua de azi este la modă să fii ocupat. Oamenii sunt în competiţie cine are lista cea mai lungă de “activităţi pe care le desfasora”. A-ţi umple viaţa cu prea multe lucruri de făcut este un stil de viaţă caracteristic celor obsedaţi de sine. Cine ar vrea să fie considerat un ratat?

5. Teama de succes

Când ai capacitatea de a te concentra, a planifica şi rezolva lucruri într-un mod ordonat, natural apare şi progresul. Succesul se întâmplă atunci când oamenii lucrează cu energie şi nu se epuizează. A şti să te limitezi doar la muncă pe care o poţi face cu energie şi entuziasm este unul dintre secretele succesului.

Dacă îţi este teamă de succes, vei fi tentat să te sabotezi singur aglomerându-te sau încercând să faci prea multe de unul singur. Când ai de făcut mai multe lucruri decât poţi, eşti dezamăgit, dar este o stare pe care o preferi, probabil pentru că te face să te simţi în siguranţă.

6. Evitarea intimităţii

Exemplu: ea se împarte cu greu între muncă de volutar, activităţile bisericii şi servici. Când are puţin timp liber, îşi asumă proiecte nesfârşite în jurul casei şi nu are stare. El este obsedat de politică, sport şi servici şi nu-şi paote dezlipi ochii de la proiectele de dezvoltare.

Ce s-ar întâmpla dacă agendele lor s-ar elibera brusc şi ar avea timp liber? Ar fi liberi, doar ei doi. V-aţi prins?

7. Nu poţi spune nu

Cuvântul “nu” este calea cea mai rapidă prin care oamenii îşi spot reduce stresul. A spune nu (respectuos) unor invitaţii, sarcini de voluntariat, favoruri, proiecte noi şi cereri personale îţi poate salva viaţa.

Dacă nu poţi spune nu, atunci nu poţi control cât să fii de ocupat! Va depinde de alţii cât de ocupat vei fi, iar dintre aceştia mulţi nu pot (şi nici nu ar trebui) să-ţi perceapă capacitatea de a te descurca cu diverse situaţii.

Sursa naturalnews.com

 

 

S-ar putea să-ți placă și:


Articole asemănătoare