Cu multe secole în urmă, Lao Tzu a vorbit despre cele patru virtuţi cardinale şi ne-a învăţat că, atunci când practică acestora devine un stil de viaţă, ajungem să cunoaştem adevărul universului. Maestrul chinez spunea că viaţa trăită după aceste principii ne ajută să obţinem mai multă înţelepciune şi fericire, pentru că ne ajută să ne aliniem la Sursă şi la toate puterile pe care această sursă de energie ni le poate oferi. Lao Tzu înseamnă ‘Batranul Invatator’ şi era considerat de unii o fiinţă venită de la Dumnezeu. Cele Patru Virtuţi Cardinale sunt prezente în Tao Te Ching, o colecţie de învăţături care exprimă principalele învăţăturile Taoiste. Opera conţine 81 versuri scurte poetice, pline de înţelepciune universală cu privire la viaţa politică, socială şi personală şi are ca scop promovarea armoniei personale printr-o viziune corectă şi o bună înţelegere a existenţei.

LaoTsuFeature.jpg

 

Cele patru virtuţi cardinale, sau reguli de viaţă, pot oferi un cadru pentru o viaţă plină de pace interioară şi sens.

1. RESPECT pentru toate formele de VIAŢĂ

Aceasta virtute implica o iubire necondiţionată şi pozitivă pentru toate creaturile din univers, începând de la iubirea de sine, care, apoi, se va răspândi în mod natural şi către ceilalţi. Aceasta reverenţă este pentru orice formă de viaţă. Înseamnă să respecţi toate formele de existenţa şi se bazează pe o înţelegere profundă spirituală a felului în care universul funcţionează - şi anume că toate sunt scântei care provin din acelaşi foc.

 

Când trăim cu respect pentru toate formele de existenţă, renunţăm la nevoia de a controla şi domina. Ne umplem de recunoştinţă şi apreciere faţă de viaţă, sub toate formele sale. Această primă virtute este esenţială pentru a diminua egoul.

2. SINCERITATE NATURALĂ

Aceasta virtute implica bunătate şi simplitate. Este un sentiment de compasiune şi iubire atotcuprinzătoare pentru toate fiinţele. Când suntem sinceri şi acţionăm cu integritate, avem parte de pace şi linişte. Conştiinţa ne e limpede, nu avem parte de frământările interioare care apar în urma unor acţiuni necinstite şi care pot distruge o minte liniştită. Mulţi dintre aceşti patru stâlpi au legătură cu karma, legea cauzei şi a efectului, menţinerea echilibrului şi a impecabilităţii. Aceasta virtute înseamnă cinste, simplitate şi loialitate, inseamnă să fii sincer cu tine însuţi şi să respecţi ceea ce spui.

 

3. BUNĂTATE

S-ar putea să-ți placă și:


Bunătatea este o trăsătură profundă şi puternică. Deseori interpretată ca slăbiciune, bunătatea înseamnă sensibilitate, respect şi respect faţă de viaţă. Aceasta virtute este foarte bine exprimată de Dalai Lama, care spune: “religia mea este foarte simplă, religia mea este bunătatea.”

În viaţă este mai important să fii bun decât să ai dreptate sau să fii important. Bunătatea este umbrela iertării, a acceptării şi a iubirii. Este similară cu termenul folosit în yoga, ahimsa, sau nonviolentă. Când renunţăm la a avea dreptate şi a ne simţi superiori, începem să ne acceptăm pe noi înşine şi pe alţii şi vedem cum atâtea conflicte din viaţa noastră dispar pur şi simplu.

 

4. ATITUDINEA DE SERVIRE

Când ne oferim sprijin nouă înşine prin cuvinte blânde, acţiuni iubitoare şi grijă de sine, în mod natural învăţăm să oferim sprijin şi celor din jur. Aceasta virtute este temelia umanităţii. Suntem fiinţe sociale şi, în sinea noastră, vrem să fim cu alţii şi să-i ajutăm. Multe experimente arata cum oamenii sunt motivaţi prin conectare şi sunt mai atraşi de acest lucru decât de orice altceva.

Când oferim ceva celor din jur, împărţim şi ne ajutăm reciproc, suntem fericiţi. Vieţile noastre capăta sens şi inimile noastre sunt pline de satisfacţie. A oferi sprijin înseamnă a servi. A servi sincer, de dragul servirii şi pentru a-i ajuta pe alţii, fără nicio speranţă de câştig personal. A sprijini înseamnă a da oamenilor spaţiul de care au nevoie, a-i asculta, a fi lângă ei când au nevoie.

 

Înfrumuseţează-ţi viaţa cu aceste patru virtuţi şi vei observa cum totul în calea ta va deveni uşor şi lin. Fiecare dintre aceste virtuţi te învaţă să devii lumină, graţie şi fluiditate şi te vor ajuta să renunţi la obiceiuri distructive şi defensive care îţi sabotează fericirea şi liniştea interioară.

Sursa: enlightened-consciousness.com

 

 

Articole asemănătoare