Veşti bune pentru cei ce simt că sunt lipsiţi de forţă voinţei şi controlul sinelui: potrivit unui studiu efectuat de cercetători de la Centrul de Cercetări pentru Diabet şi Controlul Greutăţii al Spitalului Miriam (Miriam Hospital's Weight Control and Diabetes Research Center) şi publicat în jurnalul Cercetări asupra Obezităţii şi Practică Clinică, este posibil să îţi antrenezi puterea voinţei în acelaşi fel în care ţi-ai antrena corpul pentru a spori muşchii. Semnificativ, cercetătorii au mai găsit că oamenii care aveau succes în sporirea controlului de sine, erau şi capabili să piardă mai mult în greutate.

4-ways-to-boost-your-willpower-hero.jpg

 

“Cu cât îţi ‘exersezi” puterea voinţei, prin ţinerea unei diete cu puţine grăsimi, solicitându-ţi corpul şi când nu ai chef, şi mergând la întâlniri de grup când mai degrabă ai rămâne acasă, cu atât mai mult îţi vei spori şi întări ‘muschiul” autocontrolului şi este destul de posibil să pierzi mai multă greutate şi să îţi îmbunătăţeşti sănătatea”, a spus cercetătoarea şefa, Tricia M. Leahey.

Cercetările au constat în două studii separate, primul implicând 40 de oameni care au luat parte la o intervenţie comportamentală de pierdere în greutate. Toţi participantiivointei au fost puşi la un plan de exerciţii fizice şi o dietă săracă în grăsimi şi cu reducere de calorii, şi au fost instruiţi în strategii de schimbări comportamentale precum prevenirea recidivei (revenirea la mâncatul excesiv). Ei au mai participat la cântăriri separate şi la sesiuni săptămânale conduse de psihologi de comportament, dieteticieni sau fiziologi pentru exerciţiile fizice.

După şase luni, participanţii au făcut un test practic de autocontrol general. În acest test, participantul este instruit să strângă cât mai mult timp un mâner. Deoarece sarcina devine tot mai neplăcută pe măsura trecerii timpului, cu participantul experimentând “stimuli aversivi” precum crampe, disconfort şi durere, este considerat o bună măsură a puterii voinţei. Deloc surprinzător, cercetătorii au găsit că oamenii care au avut mai bune rezultate la testul de autocontrol, au avut o participare mai bun la sesiunile săptămânale, au consumat mai puţine calorii din grăsimi şi au făcut mai multe exerciţii fizice şi au pierdut mai mult în greutate.

 

Deşi studiile anterioare au arătat o legătură între puterea voinţei şi capacitatea de a renunţa la fumat, nu au fost efectuate astfel de studii în legătură cu pierderea în greutate, a spus Leahey.

“Desigur, are sens ca dacă tu ai mai multă “putere a voinţei”, vei avea mai mult succes în programul de pierdere în greutate: totuşi acest fenomen este surprinzător de puţin studiat”, a spus ea.

Puterea voinţei poate fi formată prin exerciţiu

 

În cel de-al doilea studiu, cercetătorii au pus 23 de participanţi să treacă prin aceeaşi intervenţie, cu o singură diferenţă esenţială: puterea voinţei a fost măsurată atât la începutul studiului, cât şi la sfârşit. Cercetătorii au găsit că, în mod asemănător cu cei care au avut de la început puterea voinţei, şi cei a căror putere volitivă a sporit în decursul studiului au participat la mai multe sesiuni săptămânale, au practicat mai multe exerciţii fizice, au mâncat mai bine şi au pierdut mai mult în greutate.

“Descoperirile noastre sugerează că autocontrolul este potenţial maleabil şi practică inhibării impulsurilor ar putea ajuta oamenii să piardă în greutate, să mănânce mai sănătos şi să îşi sporească activitatea fizică: a spus Leahey.

Aceasta înseamnă că mai degrabă decât simpla focalizare asupra chestiunii sănătate versus comportamente problematice, intervenţiile de sănătate ar putea beneficia dacă ar mai şi încuraja participanţii să utilizeze tehnici testate de sporire a autocontrolului.

 

“Viitoarele tratamente pentru pierderea în greutate ar putea să ia în considerare vizarea autocontrolului sau a puterii voinţei, că o modalitate de a amplifica rezultatele”, a spus Leahey.

 citeste mai multe pe scirencedaily.com

 

 

S-ar putea să-ți placă și:


Articole asemănătoare