Cu toţii vrem să credem că suntem greu de păcălit. Problema este ca şi dacă nu eşti aşa de credul, creierul tău tot funcţionează într-un anumit fel, făcând asociaţii care te pot face uşor de păcălit. Este nevoie de muncă pentru a te elibera de aceste presupuneri naturale care se pare că îşi au originea într-un amestec de influenţe provenind de la structuri cerebrale şi condiţionări culturale. Totuşi trecerea dincolo de aceste influenţe este un lucru ce merită făcut. Aici sunt şapte presupuneri comune la care multe creiere nu rezistă.

2015-12-16-1450306718-9914494-12MindTricksThatWinPeopleOverandHelpYouGetAheadHP.jpg

 

1. Orice motiv merge

Ştiaţi că oamenii care folosesc cuvântul fiindcă atunci când fac o cerere îşi sporesc dramatic şansele de a obţine acea favoare?

Socio-psihologul Ellen Langer a întreprins un experiment în care ea a cerut să treacă în faţă atunci când stătea la coadă la un copiator. Ea a testat trei moduri diferite de solicitare, şi a înregistrat rezultatele:

 

Scuzaţi, am de copiat cinci pagini. Pot să folosesc xeroxul?

60% au spus OK.

Scuzaţi-mă, am de copiat cinci pagini. Pot să folosesc copiatorul, fiindcă mă grăbesc?

 

94% au spus OK.

Utilizarea lui fiindcă mă grăbesc a avut ca rezultat un spor imens de aprobare. Chiar şi mai impresionant a fost următorul test:

Scuzaţi-mă, am de copiat cinci pagini. Pot folosi copiatorul, fiindcă am de făcut nişte copii?

 

93% au spus OK.

Utilizarea cuvântului fiindcă este mai importantă decât motivul care urmează după acest cuvânt. Se pare că este de ajuns doar să ai un motiv, indiferent de ceea ce ar putea fi acel motiv, chiar dacă nu are prea mult sens sau de fapt chiar justifica solicitarea. Gândiţi-vă la asta. 93% dintre oameni au răspuns pozitiv la "fiindcă am de făcut nişte copii".

2. Oamenii care au educaţie, bani sau popularitate sunt obligatoriu credibili

 

Chiar dacă oamenii au fost minţiţi, dezamăgiţi, jefuiţi sau chiar omorâţi de cei ce vin cu “înalte recomandări” din surse populare, tot mai gândim că oricine reuşeşte să ajungă în lumina reflectoarelor trebuie să aibă ceva important de spus.

Dacă Oprah recomanda o carte, fir-ar ea să fie, trebuie să fie bună de citit. Dar dacă ea recomanda o carte prietenoasă scrisă de cineva care după aceea apare ca fiind un ucigaş cu sânge rece şi cu un complex sociopatic prin care se crede Dumnezeu? Ea a făcut asta! Şi respectivul autor a fost condamnat. El nici măcar nu a scris cartea cu numele lui pe ea. El a reuşit doar să capete oarecare publicitate din surse pe care oamenii le consideră credibile fiindcă ei la rândul lor au reuşit să capete o oarecare publicitate.

Eşti deştept dacă ai terminat Yale? Nu automat (vezi George Bush). Eşti o persoană cu integritate dacă predici cuvântul lui Dumnezeu? Nu prea merge (Jimmy Swaggart). Îţi pasă de alţii doar fiindcă ai o fundaţie? Cu greu (Bill Gates).

3. Dacă oamenii populari o fac, trebuie să fie la modă

Aici pentru exemplul clasic trebuie să ne întoarcem la părintele PR-ului, Edward Bernays. În anii 1920, făcând PR pentru American Tobacco Company, el a poziţionat câteva tinere modele să mărşăluiască în parada oraşului New York. El a spus apoi presei că un grup de demonstrante pentru drepturile femeilor vor aprinde “torţele libertăţii”. La semnalul lui, modelele au aprins ţigări Lucky Strike în fruntea fotografilor dornici de a surprinde evenimentul. New York Times (1 aprilie 1929) a titrat: Grup de fete pufăie ţigări ca un gest de libertate. Asta a ajutat la înlăturarea tabuului privind fumatul în public de către femei.

Urmezi modelele oamenilor populari, cool? De ce?

4. Ai fi mai fericit dacă ai duce o viaţă fără griji

Este uşor de imaginat o viaţă fără griji şi ne păcălim să credem că asta ne va face fericiţi. Scheme rapide de îmbogăţire portetizeaza un stil de viaţă care este plin de vacanţe şi timp liber, ca şi când acestea ar fi cheile împlinirii. Mulţi oameni evident că sunt de acord. Visul leneşului!

Adevărul este că lipsa de lucruri care trebuie făcute duce la plictiseală şi depresie. Oamenii sunt harnici şi creativi de la natură. Avem nevoie de provocare şi realizare. Avem nevoie să fim angajaţi cu pasiune în ceva care să aibă scop. Tihna este importantă, dar doar în contextul unei vieţi productive.

5. Dacă cineva îţi spune ceva care este adevărat, următorul lucru pe care îl va spune trebuie să fie de asemenea adevărat

Hipnotizatorii se bazează pe ăsta pentru a te atrage în transă. Aceasta este structura tehnicii ceasului de buzunar. Ei îţi pendulează ceasul în faţa ta şi încep. Stai aici pe scaun... observând ceasul aurit... da, este ok să clipeşti... şi pleoapele încep să ţi se îngreuneze. Spune câteva lucruri care sunt adevărate pentru a clădi credibilitate, urmate de un lucru pe care hipnotizatorul – şi subiectul – vor să devină adevărat. Hipnotizatorul repetă acest şablon mereu şi mereu pe măsură ce subiectul îl urmează drept în capcană. În cele din urmă, mintea se deschide la orice fel de sugestii.

Nici un excroc de succes nu a scăpat datorită vreunui lucru care nu suna credibil. Guru celor mai de succes excroci învaţa tot felul de lucruri folositoare înainte ca să le ia oamenilor grămezi de bani în schimbul câtorva, foarte puţine, lucruri mai utile.

6. Ai fi mai fericit dacă ai avea mai mulţi bani, recunoaştere ori faimă

De fapt, este mult mai probabil că ai fi mai puţin fericit şi mai bolnav. Un studiu efectuat de trei cercetători de la Universitatea din Rochester a arătat că realizarea telurilor orientate pe imagine şi materialiste de fapt stimulează starea de rău. În ciuda realizărilor lor, oamenii tind să aibă mai multe emoţii negative precum ruşinea şi mânia şi mai fizice precum anxietatea, durerile de cap, de stomac, şi pierderea de energie.

Pe de altă parte, indivizii care se concentrează pe creştere personală, relaţii, implicarea în comunitate şi bunăstare fizică tind să fie mai satisfăcuţi pe măsură ce reuşesc în aceste domenii. De asemenea ei arata mai puţine semne de stres şi o realizare generală mai deplină.

7. Într-o bună zi...

Ah, gândul magic. Este aşa de bine să stai şi să aştepţi ca să înceapă să se petreacă lucruri măreţe. Adesea posedăm o imagine a unui viitor ideal în capul nostru, sperând că se va petrece de la sine. Ar putea fi alinător să crezi că vei deveni mai sănătos şi bogat doar fiindcă timpul trece şi este bine să fii optimist, dar visatul cu ochii deschişi nu include şi deciziile reale, de zi cu zi, acţiunile şi sacrificiile care vin odată cu realizarea de lucruri care merită sacrificiile.

Hai să ne înfigem colţii în planurile de viitor prin a fi realişti, a crea o strategie, a lucra din greu şi a face ajustările odată cu feedback-ul necesar pe calea vieţii.

Sursa: naturalnews.com

 

Articole asemănătoare