Avionul a devenit în ultimii 20 de ani una dintre cele mai accesibile modalități de transport la mare distanță. Pe lângă această calitate importantă, studiile arată că acesta este și unul dintre cele mai sigure mijloace de transport, având în vedere numărul rar de accidente, chiar dacă într-adevăr asemenea tragedii sunt foarte pe larg mediatizate. Accesibilitatea la acest mijloc de transport a relevat și faptul că foarte mulți oameni - mai mult de 20% dintre ei - încearcă sentimente de panică atunci când se pregătesc de călătorie, decolează, se află în timpul zborului sau aterizează. Frica de zbor este o noțiune diferită de fobia de zbor, care reprezintă deja o boală ce trebuie abordată mult mai serios și tratată prin diverse metrode psihoterapeutice. 

fear-of-flying-flying-main.jpg

 

În schimb, frica reprezintă o stare variabilă, ce apare atât la cei care nu au mai călătorit niciodată prin aer, dar și la cei obișnuiți cu traficul aerian. Ea are în general o origine ușor de identificat în trecutul pacientului-fie un episod mai turbulent, fie o poveste infricoastaoare auzită, fie un film cu impact. Manifestările se pot limita la o stare majoră de anxietate, ce paralizează pacientul, fie se prezintă cu toată gama de simptome - stare de panică, palpitații, transpirații, până la stări de vomă, dureri de cap, dureri musculare etc.

În avion, frica trebuie combătută prin tehnici de relaxare și autorelaxare, consumul de apă, ascultarea de muzică, chiar urmărirea unui film sau lecturarea unei cărți captivante. De aceea, trebuie să îți pregătești din timp "armele" pentru a –ti asigura un minim de confort psihic și chiar fizic cum ar fi o pernuță specială pentru cap sau ceafă, un pulover ușor întrucât se știe că uneori în avion poate fi cam frig din cauza aerului condiționat, ori un evantai mic, pentru extremele hipercalorice.

Psihoterapia

 

Frica poate fi depășită de cele mai multe ori cu ajutorul specialistului, care ne ajută să conștientizăm problema și să o depășim cu pași mici, cum ar fi  tehnica de respirație și relaxare ce au drept scop dezvoltarea autocontrolului.

Atunci când  frica de avion este asociată și cu frica de spații închise, în cadrul tehnicilor de psihoteropie se utilizează simulatoare. Există o cabină falsă de avion și un simulator computerizat ce reproduc mișcările aparatului de zbor și ne ajută să înțelegem mai bine fenomenul produs și astfel să  depășim acest complex.

Pentru că odată ce a văzut că nu i se poate întîmpla nimic rău, pacientul acceptă și înțelege mai bine frică și se poate merge mai departe. Un astfel de simulator există și în București, la Institul de Medicină Aeronautică, de exemplu.

 

De obicei, frica de avion dispare însă dacă suntem informați corect despre manevrele de zbor. Odată ce știm în amănunt ce se petrece la altitudine, putem depăși mai ușor această fobie. 

O serie de psihologi recomandă pacienților cu aceste temeri sedarea medicamentoasă, cu pilule  speciale, încă din timpul decolării. Există pastile dozate în funcție de durata călătoriei, asigurând astfel călătorului fricos posibilitatea de a se refugia în lumea viselor, evitând astfel trauma confruntării cu diversele mișcări generatoare de senzații neplăcute.

citeste mai multe pe doc.ro

 

 

Articole asemănătoare