Lumea medicală a arătat de peste 50 de ani că mintea poate vindeca corpul. Se numeşte "efectul placebo" şi atunci când pacienţii care participă la studii clinice consumă pastile cu zahăr, injecţii cu soluţie salină sau suferă operaţii false - dar au convingerea că testează un medicament nou şi miraculos - se vindeca în proporţie de 18 până la 80% dintre cazuri. 

 gandire-negativa.jpg

 

Apărut recent în revistă medicală The Lancet, un studiu efectuat de cercetătorii din San Diego a implicat analiza registrelor de deces a aproximativ 30,000 chinezi-americani, comparate cu peste 400,000 ale unor persoane de rasă albă aleşi aleatoriu. Persoanele de origine chineză-americană, dar nu albi, mor mult mai devreme decât limita normală (cu până la 5 ani) dacă suferă de vreo boală şi se nasc într-un an despre care astrologia şi medicină chineză cred că este de rău augur. Cercetătorii au descoperit că şansele de deces ale celor de origini chinezo-americane erau cu atât mai mari cu cât aceştia erau mai ataşaţi de tradiţiile chinezeşti, concluzionând că era vorbă nu de genele lor, ci de convingerile lor chineze. Ei credeau că vor muri de tineri pentru că aşa stabiliseră stelele. Convingerile lor negative le-au scurtat viaţa.

Un studiu a arătat că 79% dintre studenţii la medicină încep să manifeste simptome ale unor boli pe care le studiază. Pentru că încep să se îngrijoreze că se vor îmbolnăvi, corpul lor se conformează, îmbolnăvindu-se cu adevărat. La o clinică unde studenţii făceau practică, asistentele şi medicii care lucrau în instituţia respectivă nu au fost deloc surprinşi să vadă cum, rând pe rând, aceştia se plângeau de diverse simptome ale unor boli pe care le studiau la acel moment. Ei au mărturisit că acest lucru se întâmplă de ani de zile şi chiar găsiseră un nume pentru sindromul respectiv: “medstudentitis,” sau, cu alte cuvinte, “boala studentului la medicină.”

Fie că eşti chinez-american, student la medicină sau vedeta precum Angelina Jolie, care a fost indusă în eroare de o prognoză nefericită sau un risc crescut de boală, sau doar o persoană care şi-a hrănit subconştientul din copilărie cu convingeri limitative precum “Sunt o persoană bolnăvicioasă” sau “În familia mea ne îmbolnăvim de cancer,” dacă îţi concentrezi atenţia asupra bolilor, ştiinţa demonstrează că îţi predispui singur corpul la îmbolnăvire.

 

Dacă efectul placebo demonstrează că prin gândire pozitivă, aşteptări pozitive, speranţă şi grija competentă te poţi vindeca, efectul nocebo demonstrează efectele fiziologice pe care gândurile negative, teamă, anxietatea şi ceea ce Martin Seligman denumeşte “neajutorarea învăţată” le pot avea.

Vestea bună este că dacă îţi modifici gândurile, îţi poţi influenţa şi sănătatea! Becca Levy a studiat modul în care convingerea proprie despre longevitate ne afectează speranţa de viaţă. Ce a descoperit? Iată secretul: cei care trăiesc cel mai mult sunt cei care cred că vor trăi cel mai mult.

Ori de câte ori ai gânduri negative despre sănătatea ta, îţi poţi otrăvi corpul cu hormoni de stres care dezactivează mecanismele naturale de auto-vindecare ale corpului. Tu eşti stăpânul propriilor tale gânduri şi răspunderea de a proteja ceea ce gândeşti îţi revine numai ţie.

 

Aşadar, ce gânduri alegi pentru a face bine corpului tău?

Sursa: lissarankin.com

 

 

 

Articole asemănătoare