Multe generaţii au privit visatul cu ochii deschişi - mai ales în anumite momente, cum ar fi la şcoală sau la muncă - ca pe un lucru negativ. S-a considerat neproductiv şi nepotrivit pentru un elev bun sau un angajat model. Cu toate acestea, contrar părerii generale, sunt studii care arată că visatul cu ochii deschişi poate ajuta la îndeplinirea cu mai mare uşurinţă a unor sarcini cognitive. Un studiu nou, desfăşurat recent la Universitatea Bar-Ilan din Israel, publicat în Lucrările Academiei Naţionale de Ştiinţă din SUA, pe lângă faptul că arată că visatul cu ochii deschişi influenţează pozitiv creierul, este notabil pentru că cercetătorii au putut provoca visatul cu ochii deschişi prin stimularea lobului frontal al creierului.

viseaza ochi deschisi.jpg

 

După cum declară Profesorul Moshe Bar, care a condus studiul: “Am folosit stimularea tDCS (stilmulare prin curent direct n.t.) pe lobul frontal deoarece această zonă a creierului este activată când îţi zboară gândul şi pentru că este, în acelaşi timp, şi un nucleu al zonei de control executiv care ne ajută să ne organizăm şi să planificăm pentru viitor.”

Când participanţii la studiu au primit sarcini cognitive în timp ce visau cu ochii deschişi, au reuşit să le execute mult mai bine când le zbură gândul în altă parte decât atunci când se concentrau asupra sarcinii. Bar a declarat în acest sens: “Interesant este că, deşi stimulii externi au indus visatul cu ochii deschişi, în loc să reducă abilitatea subiecţilor de a finaliza sarcina, acest lucru le-a îmbunătăţit execuţia. Stimulul extern le-a mărit de fapt capacitatea cognitivă.”

Acesta nu este primul studiu care descoperă că visatul cu ochii deschişi poate ajuta la îndeplinirea unor sarcini. Un studiu din 2012 publicat în revistă Ştiinţa Psihologică a descoperit că visatul cu ochii deschişi, sau “plimbarea gândurilor,” cum mai este denumită în cadrul studiului, ar putea ajuta memorarea şi memoria.

 

Astfel, participanţii la studiu au avut de memorat fragmente din scrisori, alternate cu întrebări de matematică. Cei implicaţi mai activ în visatul cu ochii deschişi au răspuns mai bine.

Cercetătorul Jonathan Smallwood spune: “Ceea ce pare să indice acest studiu este că, atunci când au de îndeplinit o sarcină ce nu este foarte grea, oamenii înzestraţi cu resurse suplimentare de memorie activa apelează la acestea pentru a se gândi şi la alte lucruri decât la cele pe care le fac în acel moment.”

sursa: thealternativedaily.com

 

 

S-ar putea să-ți placă și:


Articole asemănătoare