Blana îi apără pe câini și pisici vara, la fel cum îi apără și iarna. Câinii și pisicile fac parte din categoria animalelor homeoterme, adică își păstrează temperatura internă constantă, indiferent de variațiile de temperaturi din exterior. Temperatura internă a acestor animale e în jur de 38—39° C și ea nu se schimbă în dependență de temperatura de afară; organismul este capabil de a balansa acumulările și pierderile de căldură pentru a menține temperatura corpului la o valoare constantă.

 3456956834_29572698ec_b_cat-hair-cut.jpg

 

Pielea oamenilor este împânzită de glande sudoripare, funcția principală a cărora este „răcorirea” pielii, atunci când temperatura din exterior crește. Când ne este cald — transpirăm, în așa fel organismul se apără de supraîncălzire. În comparație cu oamenii, câinii și pisicile nu au această „funcție” de răcire a organismului; ele nu transpiră. O părere greșită este că pisicile și câinii transpiră prin intermediul labelor, nasului, gurii sau a limbii, dar aceste presupuneri nu sunt corecte. Acestea sunt prea mici pentru a răci organismul și ajută doar la protecție și menținerea umidității corpului.

Organismul animalelor scapă altfel de căldură. Ele contactează cu suprafețele din anturaj ce au o temperatură mai mică ca temperatura corpului lor. Astfel, animalele se ascund de soare prin alegerea locurilor cu umbră, a suprafețelor reci ca teracota, ceramica din bucătărie și baie, a podelelor de teracotă sau beton în apartamente și spații externe.
Animalele mai scapă de căldură cu ajutorul mișcării curenților de aer sau a celor lichizi. Nu vă mirați când vedeți câinii sărind în apă — nu le place așa de mult înotul, cât faptul că pot scăpa în acest fel de căldură. Atrageți atenția cum animalele stau în raza de acțiune a ventilatoarelor, a aparatelor de aer condiționat; în apartament își aleg de multe ori locul de dormit unde se întâlnesc curenții de aer. O altă metodă de a scăpa de căldură este gâfâitul — o metodă de a scăpa direct de căldura interioară. Gâfâitul e specific câinilor, tendința fiind următoarea: câinii de dimensiunil mai mari gâfâie mai des, decât cei mai mici, pentru că au mai multă căldură „de eliminat” din organism.

Blana le ajută pe animale să facă faţă căldurii

 

S-ar putea să-ți placă și:


Blana apără organismul animalelor de răcire în timpul frigurilor, dar și le ajută să nu preia prea multă căldură din mediul înconjurător în timpul cald al anului. Blana e un regulator termic, el ajută organismului să nu preia prea multă căldură din afară. Cu ajutorul năpârlirii, blana animalelor este ajustată la condițiile mediului înconjurător. Iarna, atunci când este frig, blana animalelor este groasă și deasă, pentru a oferi destulă căldură și apărare contra temperaturilor scăzute. Primăvara și vara, organismul scapă de blana de care nu are nevoie și lasă un strat ce ar fi de ajuns pentru apărarea de căldură. Din această cauză, ar fi o greșeală să frezați animalele îndrăgite în sezonul cald. Blana, pe lângă funcția de regulator termic natural, mai joacă rolul de apărător contra arsurilor și mușcăturilor de insecte și apără animalele de razele solare ce pot ajunge la pielea acestora. 

 Iată câteva recomandări pentru deținătorii de animale de companie  

  • Nu lasati niciodata animalul de companie singur in masina. Chiar si un loc cu umbra nu este sigur deoarece, odata cu miscarea soarelui, masina poate sa se incalzeasca rapid si poate sa devina o capcana mortala.
  • Pentru câinii de curte e recomandabil ca stăpânii să le ofere posibilități de adăpostire și îndeajuns de multă apă potabilă proaspată. 
  • Programați activităție în aer liber fie dimineața devreme fie seara, când temperaturile sunt suportabile.
  • Pentru unele animale calatoria cu masina inseamna un stres mare. Daca masina dumneavoastra nu este echipata cu aer conditionat, este recomandat sa programati calatoriile dimineata devreme sau seara. .
  • Nisipul sau cimentul foarte fierbinti pot provoca arsuri
  • Aveti grija sa dozati eforturile animalului deoarece epuizarea ii poate provoca probleme cardio vasculare cerebrale
  • Interesati-va din timp de actele si vaccinurile necesare daca plecati in strainatate. Exista pericolul blocarii animalului pe aeroport pentru o perioada mare de timp, din cauza lipsei unor documente sau ale unor vaccinuri.
  • Indepartati rapid mancarea neconsumata deoarece vara aceasta infesteaza rapid cu viermi si cu muste.”
  • Porcusorilor de guineea si iepurilor care traiesc in exterior trebuie sa le fie asigurate spatii de adapostire si umbra.
  • Pasarile de apartament trebuie sa fie protejate de razele directe ale soarelui. Puneti-le coliviile in spatii racoroase si ferite de curent. Schimbati-le apa mai des decat de obicei deoarece exista pericolul infestarii.

8083926174_cce66c0d49_b_dog-pant.jpg

 

 

Articole asemănătoare