Nu există niciun dubiu asupra zecilor de beneficii pe care le poți avea, dacă adopți un câine sau o pisică, dar, ca orice lucru pe lumea acestea, plusurile vin la pachet și cu câteva minusuri. Există anumite boli care pot fi luate de la câini și de la pisici, dacă nu sunt respectate câteva principii ale igienei.

Screen-Shot-2014-05-16-at-09.08.43-1080x519.png

 

Boala zgârieturii de pisică – Boala zgârieturii de pisică este o bacterie pe care o poți contracta în urma mușcăturilor sau zgârieturilor unei pisici. Aproximativ 40 % dintre pisici vor avea această bacterie în corp, mai devreme sau mai târziu, deși sunt șanse mai mari ca mâțele sub un anișor să fie purtătoare. În general, pisicile nu dau niciun semn că ar suferi de această boală. Simptomele apar cam la 7-14 zile de la contractarea bolii și se manifesta prin umflarea ganglionilor limfatici, febră, dureri de gât. În cazul în care eşti muşcat sau zgâriat de pisica, spală şi dezinfectează imediat rana și consulta medicul specialist.

Giardia – Giardia este un parazit care se manifestă prin diaree, atât la om cât și la animale. Aceasta se transmite de la animal la om prin mâncare și prin apă contaminate de la fecalele necuvântătorului. Simptomele pot ține între una și două săptămâni și pot include chiar și crampe abdominale, greață și vărsături.

Crypto sau Criptosporidioza - Boala parazitara cauzată de infecţia cu Apicomplexa protozoans din genul Cryptosporidicum se localizează în intestinele animalelor. Se poate contracta prin contactul cu materiile fecale care infestează ţesutul epitelial. După o perioada de incubaţie da 2—3 zile, boala la om evoluează cu o stare generală alterată: cefalee (dureri de cap), dureri abdominale, inapetenţă, greţuri, vărsături şi mai ales cu o diaree de 10—12 scaune pe zi, abundente, cu caracter lichid apos. Diagnosticul bolii poate fi precizat de cele mai multe ori prin identificarea parazitului în scaunele celor parazitaţi, iar pentru tratament se recomandă consultul medicului specialist.

 

Leptospiroza- Aceasta este o boală infecţioasă cauzată de agenţii patogeni numiţi leptospire ce se elimină prin urina animalelor. Contaminarea oamenilor survine prin contactul microbilor cu pielea, mucoasele nazale sau oculare. Deşi animalele purtătoare ale acestei bacterii nu prezintă simptome, la oameni leptospiroza  fie duce la  duce la afecţiuni ale rinichilor, meningită, insuficientă hepatică, tulburări respiratorii sau alte simptome asemnătoare gripei, fie nu se face simțită în nciun fel. Tratamentul se ia la recomandarea specialistuli.

MRSA (Stafilococ auriu meticilino-rezistent) – Stafilococul auriu este o bacterie prezentă pe pielea omului și a animalului. Stafilococul auriu meticilino-rezistent este același tip de bactierie, dar care a devenit rezistentă la antibiotic. Câinii și pisicile pot purta această bacterie fără să fie considerți bolnavi, dar MRSA poate cauza o mulțime de infecții ale pielii și ale tractului urinar și respirator. MRSA se poate transmite de la om la animal și viceversa prin simplul contact. La oameni, MRSA poate cauza iritații ale pielii, de la mai ușoare la mai grave. În cazul în care bacteria pătrunde la nivelul tegumentelor, de exemplu printr-o plagă tăiată sau leziune inflamatorie, poate produce vezicule (băşicuţe cu lichid) dureroase sau furuncule inflamatorii, cu tumefiere şi puroi sau alte tipuri de leziuni exudative. Uneori, în cazul în care stafilococul pătrunde în organism, poate produce infecţii severe de tipul pneumoniei sau poate întârzia vindecarea unor plăgi postoperatorii.

Toxoplasmoză – Toxoplasmoza este o boală parazitară ce se poate transmite de la animal la om prin sol contaminat, apă sau mâncare. Pisicile sunt principala sursă de îmbolnăvire, deși nu dau semne că ar fi purtătoare ale acestei boli. Majoritatea oamenilor care contractează această boală nu prezintă simptomele îmbolnăvirii, în schimb femeile însărcinate și copiii afectați riscă să aibă sistemul imunitar mai slăbit.

 

Sursa: Pet Md

 

 
Articole asemănătoare