Într-o ţară în care gestionarea câinilor fără stăpân e uitată de stat, iar ONG-urile nu fac faţă, riscul de a fi atacat pe stradă de un câine maidanez sau chiar de unul cu stăpân e destul de ridicat. Iar de multe ori atacul se produce tocmai din vina victimei, care nu a ştiut cum să gestioneze întâlnirea cu câinele său grupul de câine. Este esenţial să învăţăm să citim semnalele pe care ni le transmite un animal şi să punem „diagnosticul” corect unei anumite situaţii. Acum vom vorbi despre ce trebuie făcut atunci când atacul este iminent şi doriţi să scăpaţi cât mai teafăr din el. Ştiind cum să vă comportaţi în faţa unui câine potenţial agresiv poate duce la prevenirea atacului şi mai ales a muşcăturii.

 Dog-Bites (1).jpg

 

Câinii de pe strada pot ataca din mai multe motive: încălcarea teritoriului, ca să se protejeze, pentru că sunt provocaţi (chiar şi involuntar), pentru că se află în perioada împerecherilor sau pur şi simplu pentru că unele animale sunt mai uşor excitabile în acest sens. Dar în general câinii nu atacă fără vreun motiv întemeiat. Câinii cu stăpân pot ataca pentru că nu au fost bine educaţi de mici.

 Citiţi corect semnele de avertizare ale animalului. Nu porniţi de la premiza că orice câine de pe stradă care vă iese în cale doreşte să vă muşte. Mulţi câini doresc doar să vă analizeze, să afle informaţii despre cel care le-a pătruns în teritoriu. Câinele se va apropia de dumneavoastră doar ca să vă miroasă, intinct natural în cadrul haitei. Alţii câini poate doresc să se joace şi vă invită apropiindu-se de dumneavoastră. Majoritatea oamenilor se sperie şi încearcă să alunge câinele ţipând sau aruncând cu pietre înspre el. În acel moment câinele se simte el însuşi ameninţat şi va ataca, deşi intenţia lui nu era asta.

Când vedeţi un câine sau o haită pe stradă încercaţi să îi evitaţi. Treceţi pe trotuarul celălalt şi măriţi pasul. Evitaţi contactul vizual direct, ochi-n ochi. Pentru câini acest este un semn de agresivitate, de provocare. Priviţi câinele undeva la nivelul spatelui, spre coadă. Ba mai mult ideal ar fi să vă întoarceţi într-o parte şi să analizaţi câinele cu coada ochiului.

 

Nu alergaţi, nu ţipaţi şi mai important nu vă panicaţi! Se ştie că animalele pot „mirosi” frica, fapt ce le mare încredere în ele, simt că pot domina. Nu este uşori să îţi păstrezi cumpătul în preajma unui câine care latră însă încercaţi pe cât posibil să nu transmiteţi frică. În nici un caz nu alergaţi, nici măcar un campion olimpic nu poate întrece un câine. Chiar dacă sunteţi cu bicicleta nu veţi putea face faţă vitezei animalului. La origine câinii sunt animale de pradă care adoră să hăituiască prada. Pornind la coadă nu faceţi decât să îl întărâtaţi să vă urmărească şi să vă prindă... cu dinţii.

Rămâneţi nemişcat, întors cu laterala spre câine şi nu cu fața! Păstraţi poziţia verticală, cu mâinile lipite de corp, pumnii strânşi. Încercaţi să strângeţi mâinile în jurul pieptului, prin mişcări line. Degetele, braţele, extremităţile sunt cele vizate de câine. Încercaţi să vă îndepărtaţi lent de animal. Nu vă speriaţi de lătrături, de cele mai multe ori doar cu acestea vă alegeţi. Câinele care latră se simte şi el ameninţat şi încearcă să vă ţină la distanţă.

 Încercaţi să interpuneţi un obiect între dumneavoastră şi câine. Bicileta, dacă aţi fost surprins când pedalaţi, sau un copac, bancă, maşina. Apucaţi un băţ sau folosiţi-vă de geantă, plase, umbrele sau alte obiecte pe care le aveţi asupra dumneavoastră. Câinii le consideră părţi ale corpului şi le vor ataca pe ele mai întâi. Când vă atacă animalul, oferiţi-i geaca, umbrela sau băţul să muşte. Dacă vă puteţi urca pe ceva mai înalt nu ezitaţi să o faceţi: un copac, o maşină etc.

 

 Dacă aţi fost atacat şi doborât la pământ, ghemuiti-vă cu genunchii şi bărbia la piept, iar cu mâinile acoperiţi fața şi urechile. Dacă aţi fost muşcat nu încercaţi să retrageţi membrul respectiv. Nu faceţi decât să întărâtaţi câinele şi să agravaţi leziunile. În general muşcătura este simplă sub forma unor ciupituri, câinele nu insistă să vă devoreze. Totuşi dacă el susţine muşcătura atunci încercaţi să îl imobilizaţi, să încercaţi să îl faceţi să renunţe. Loviţi-l peste bot sau gât (regiuni sensibile pentru câini) sau încercaţi să vă rostogoliţi peste el. Greutatea corpului dumneavoastră îi poate produce fracturi sau disconfort şi îl va determina să renunţe la priză.

În cazul în care sunteţi atacat de o haită de câini, încercaţi să respectaţi sfaturile de mai sus. În cazul atacului iminent, încercaţi să ţineţi toţi câinii la distanţă aruncând cu pietre sau lovindu-i peste gât şi bot cu un băţ. Câinii atacă în haită şi se retrag la fel. Nu încercaţi să doborâţi câte unul pe rând că s-ar putea să fiţi copleşit de ceilalţi. Nu atacaţi primul niciodată! S-ar putea să provocaţi haita fără un motiv real.

 

 

citeste mai multe pe zooland.ro

 

S-ar putea să-ți placă și:


 
Articole asemănătoare