Majoritatea medicilor veterinari si specialistilor in nutritie canina vor spune ca resturile de la masa  noastra sunt daunatoare sanatatii cainelui. Chiar daca e vorba de portii mici, furisate pe sub fata de masa sau castroane doldora cu ramasite din farfuriile noastre, mancarea pentru oameni se poate dovedi periculoasa. Da, acum zeci sau sute de ani, cainii mancau impreuna cu oamenii, insa gospodarii sacrificau animalele in gospodarii, iar multe resturi le reveneau cainilor in stare naturala si proaspete. Pentru un caine obisnuit doar cu hrana uscata speciala, oferirea unui deliciu de pe masa noastra poate fi un dezastru pentru sistemul digestiv, de la diaree, voma sau alergie se poate ajunge la afectiuni mult mai grave.  Animalul trebuie acomodat lent cu hrana proaspata sau gatita, daca dorim sa mergem in aceasta directie cu dieta lui.

art-rest-0n.jpg

 

 Nu putem spune ca hrana noastra este in totalitate nociva sau ca patrupedele sunt mai simadicoase decat noi, asa cum ar spune multi sceptici. Ci este vorba despre faptul ca aceste animale au alte caracteristici metabolice si alte nevoi nutritionale fata de noi, oamenii. Pentru ei, caloriile din mancarea noastra sunt goale, nu au niciun aport nutritiv, ci sunt doar o cale sigura spre obezitate.

Evitati sa oferiti cainelui resturi de mancare grasa sau uleioasa. In timp, pot duce la inflamarea pancreasului sau a bilei. Mancarea gatita mai contine si o serie de condimente, in special sare si piper, sau produsi chimici toxici rezultati din prajirea excesiva care dau indigestie, dureri abdominale, diaree si multe altele. Oasele de pui, curcan si in general oasele lungi sunt pericol de inec sau leziuni intestinale, deoarece se fractureaza in aschii ascutite.

Dupa cum stiti, exista o lista de alimente care sunt periculoase pentru caini, dintre care care amintim cateva: ciocolata, usturoiul, ceapa, avocado, stafidele si strugurii, cafeaua, alcoolul etc. Orice fel de junkfood, care este in primul rand toxica pentru noi, este rea si pentru caini. 

 

S-ar putea să-ți placă și:


Nu uitati atunci cand ii oferiti si mancare de la masa noastra sa o luati in considerare in doza zilnica de calorii, altfel riscati sa supraalimentati cainele si sa il ingrasati. Recompensele si hrana de pe masa noastra nu ar trebui sa depaseasca 10-20 % din ratia zilnica. Hrana uscata pentru caini trebuie sa fie mancarea de baza.

Fara indoiala puteti rasfata cainele cu tot felul de produse proaspete sau gatite usor de pe masa noastra: bucati de carne macra, orez, legume, fructe, peste, insa in cantitati moderate si necondimentate sau prajite. Puteti chiar sa treceti la dieta cruda (raw) si sa incropiti retete speciale pentru caini. Insa, inainte, informati-va in acest sens!

Iubirea pentru caine nu se manifesta prin recompensele pe care i le oferim din cand in cand, ci prin grija pentru sanatatea lui. 

 

citeste mai multe pe zooland.ro

 

 
Articole asemănătoare