Toţi cei care au un animal de companie îşi doresc un singur lucru pentru acesta: ca el să fie sănătos cât mai mult timp posibil. Din fericire, sănătatea necuvântătorului depinde de foarte multe ori de noi, de modul în care îl îngrijim şi de atenţia pe care i-o acordăm. Iată cinci trucuri de care ne putem folosi pentru a prelungi viaţa animăluţului nostru de companie:

 dog-kiss-shutterstock_94004587.jpg

 

Daţi-i mâncare de calitate – Animalele hrănite cu mâncare de calitate se recunosc, la prima vedere, după trei lucruri: blană strălucitoare, o piele sănătoasă şi ochi luminaţi. O dietă echilibrată le întăreşte sistemul imunitar, le ajută să îşi păstreze sănătatea intestinelor, le face mintea mai ageră şi le întăreşte musculatura.

Supravegheaţi-i greutatea – Şi animalele, ca şi noi, pot suferi de obezitate – boală la fel de periculoasă şi în cazul lor. Obezitatea este principala boală declanşată de o alimentaţie nepotrivită şi poate scurta speranţa de viaţă a animăluţului chiar şi cu doi ani. De ce? Supraponderabilitatea poate cauza probleme inimii, articulaţiilor şi poate duce la diabet.

Duceţi-l frecvent la veterinar – Toate animalele, inclusiv câinii şi pisicile, trebuie duse frecvent la veterinar. Iar „dusul la veterinar” nu implică doar controale regulate pentru vaccinuri, chiar dacă acestea sunt foarte importante, ci şi examene de rutină, la o frecvenţă de câteva luni, pentru a descoperi la timp bolile care de altfel sunt greu de „intuit” acasă. Iar dacă vă gândiţi la partea financiară, trebuie să ştiţi că a detecta o boală din timp este mai puţin costisitor decât a face controale la un interval de timp mai mare, pentru că acestea din urmă aduc şi boli imposibil sau mai scump de tratat.

 

Aveţi grijă de sănătatea orală a animalului – O problemă destul de des întâlnită la câini şi la pisici, problema danturii, poate aduce nu doar durere animalelor de companie, ci şi dificultăţi în a mânca. Lăsate netratate, problemele dentiţiei pot cauza şi alte disfuncţionalităţi: ale inimii sau ale rinichilor. Pe lângă îngrijirea cavităţii bucale a animalelor, este important să le duceţi regulat la un control stomatologic. Dacă animăluţul vostru nu este mare fan al periuţelor de dinţi, există alternative materializate în jucării şi chiar diete pentru dinţi.

Nu îl lăsaţi să rătăcească – Poate animalului îi place să rătăcească prin cartier câteva ore şi simte că îi faceţi o favoare când îl lăsaţi de capul lui, dar de fapt îl expuneţi unui număr mare de pericole – accidente, boli, expunere le otrăvuri şi multe altele.

sursa: petmd.com

 

 

S-ar putea să-ți placă și:


Articole asemănătoare