Ca în orice dezbatere există păreri pro, dar şi contra săruturilor oferite animalelor. Nu de puţine ori unii medici (umani sau veterinari) au adus în atenţie faptul că animalele pot transmite germeni prin săruturi şi că există alte modalităţi (cum ar fi mângâierile, laudele sau recompensele) prin care să ne exprimăm dragostea faţă de animale.  Există o vorbă care spune:” gura câinelui este mai curată decât cea a omului”. Un studiu japonez efectuat în 2011 vine să contrazică ştiinţific această afirmaţie. Unui eşantion de câini şi stăpânii lor le-au fost recoltate probe de placă bacteriana din gură şi analizate amănunţit. Rezultatele au relevat faptul că atât câinii, cât şi oamenii posedă în cavitatea orală specii de bacterii specifice care pot provoca afecţiuni dentare şi periodontale celeilalte specii.

172165_publimedia_shutterstock-1o-0n.jpg

 

Să nu uităm de faptul că animalele îşi curăţă zilnic blana şi zonele intime, adulmecă tot felul de lucruri când ies la plimbare pe stradă, astfel încât intra în contact cu o paletă largă de microbi, care la un moment dat se pot dovedi periculoşi pentru om. Situaţia nu e tata de sumbră. Bacteriile din fecale sau cele acaparate de pe blană nu supravieţuiesc mult timp în gura animalele. Ele sunt înghiţite rapid şi nu reuşesc să prospere aici, deoarece nu au fost create pentru un astfel de mediu. În acest context, este mai mare riscul de transmitere în cazul mâinilor nespălate, după ce am atins animalele. Sau atunci când animalele se urcă pe masa din bucătărie sau locul unde gătim şi servim masa. Spălaţi-vă pe mâini de fiecare dată şi ştergeţi cu atenţie blatul sau mobilierul din bucătărie, înainte de a mânca.

Gura câinelui sau a pisicii poate fi mai curată decât a noastră dacă le asigurăm o igienă optimă periodic. În prezent, şi la noi în ţară, găsim în magazinele de animale periuţe şi paşte de dinţi pentru patrupede, ape de gură, accesorii ce nu ar trebui să lipsească din casa posesorului de animale de companie. Astfel reuşim să prevenim afectiunele dentare la animalele iubite şi în plus ne protejăm şi pe noi, mai ales dacă suntem nişte stăpâni pupăcioşi.

Cât despre copii, care adoră să fie linşi pe faţă de căţeluş, majoritatea medicilor sunt de acord că este benefic pentru imunitate. La vârsta lor, când imunitatea are cea mai mare rata de adaptabilitate, iminenţa unei palete largi de microbi este extrem de benefică. De aceea copiii care cresc cu animale de companie sunt mai sănătoşi, suferă de mai puţine alergii şi foarte rar se confruntă cu astmul. Bineînţeles, în această categorie nu se încadrează copilaşi ce suferă de boli cronice sau altele care le alterează sistemul imunitar.

 

 Concluzionând, beneficiile pentru suflet ce le oferă sărutările animalelor de companie sunt mai mari decât riscurile pentru sănătate. Evident, este datoria noastră să îi asigurăm animalului o stare de sănătate bună şi să ne luăm acele măsuri minime de precauţie şi igienă.

citeste mai multe pe zooland.ro

 

 

Articole asemănătoare