Magazinele de alimente de acum arată foarte diferit de cele de acum 25 de ani. Dacă acum două-trei decenii auzeam doar de pâine, carne, lapte, muştar şi ceva parizer, acum ni se opreşte privirea pe pliculeţe pe care scrie seminţe de chia, quinoa, crutoane şi pe tot felul de produse care de care mai ciudate, dar de altfel extrem de sănătoase.

 papagal.jpg

 

Dar nu doar lista cu alimente pe care le pot consuma oamenii s-a îmbunătăţit, în ultimii ani, ci şi cea cu alimente recomandate pentru animale. Spre exemplu, dacă în urmă cu 20 de ani papagalilor domestici li se ofereau doar câteva frunze de salată, în prezent se ţine cont de nevoile nutritive şi energetice ale acestora. Alimentele recomandate pentru papagali sunt acum diferite. Pe lângă obişnuitele cereale, legume şi fructe, specialiştii recomandă şi raddichio – sau cicoare roşie, mangold – sau sfeclă elveţiană, varză chinezească, năsturel şi ridiche albă.

Raddichio – cicoare roşie - Radicchio este o legumă, o "salată" ideală pentru a fi cultivată în lunile răcoroase de primăvară sau de toamnă. Este intens colorată şi are venişoarele mov sau albe – semn că este bogată în substanţe nutritive. În stare crudă, radicchio are o aromă amăruie. Este extrem de bogată în polifenoli – antioxidanţi care ajută la prevenirea bolilor.

 Mangold – Sfeclă elveţiană - Mangoldul este o plantă originară din zonele litorale ale Europei şi Asiei şi a fost folosită în alimentaţia oamenilor din cele mai vechi timpuri, iar ulterior şi pentru alimentaţia animalelor. Rudă cu sfecla, mangoldul are frunzele mai mari, zemoase şi cu o valoare nutritivă mai importantă decât rădăcina, care nu este comestibilă. Frunzele pot avea şi o nuanţă roşie şi pot semăna foarte mult cu cele ale sfeclei, dar au un gust mai apropiat de spanac şi se folosesc asemănător în bucătărie. Mangold-ul este foarte bogat în nutrienţi esenţiali pentru organism: minerale, calciu, aport de vitamine (în special A, C şi E), dar şi mult fier.

 

 Varza chinezească - Cunoscută şi sub denumirea de varză Napa, această legumă e săracă în calorii, însă are o aromă mai delicată decât varza clasică. Poate fi mâncată crudă, dar şi preparată termic, datorită texturii care îşi menţine fermitatea. Varza chinezească conţine acid folic, seleniu, dar şi minerale precum fier, fosfor, calciu, magneziu, zinc şi vitamina K.

 Năsturel – Năsturaşul sau năsturelul este o plantă care creşte în mod spontan în locurile cu multă umezeală. Specia are o dezvoltare vegetală pronunţată, în ciuda taliei modeste. Este un aliment extrem de apreciat, fiind dovedit faptul că două căni pe zi pot reduce deteriorarea ADN-ului cu 17 %, ceea ce înseamnă un aliat puternic în lupta cu necruţătorul cancer. Puteţi pur şi simplu să tăiaţi planta şi să o puneţi în bolul din care mănâncă pasărea. Este un must-try, credeţi-ne, o va adora!

 Ridiche albă – Ridichea albă este are un gust destul de tolerat de păsări. Are o textură crocantă şi este una dintre cele mai noi produse din magazinele alimentare. Conţine o mulţime de enzime care ajută în lupta cu grăsimile şi de fitonutrienţi care luptă împotriva cancerului. Oamenii de ştiinţă au descoperit şi că întăreşte sistemul imunitar şi ajută la o mai bună funcţionare a rinichilor. De asemenea, ridichea albă şi un nivel ridicat de vitamin C, potasiu şi fosfor. Tăiaţi-l în bucăţele şi uitaţi-vă la pasăre, cum o savurează. Păstraţi puţin şi pentru dumneavoastră! O veţi adora!

 

sursa: petcha.com

 

 

 

S-ar putea să-ți placă și:


Articole asemănătoare