Indiferent că vrei sau nu vrei, dacă eşti părinte, copiii tăi vor învăţa multe lucruri de la tine. Probabil asta este şi motivul pentru care se numesc copii. Ei sunt copiile noastre. Ca părinte, bun sau mai puţin bun, eşti un model de urmat. Dar ce fel de model oferim? Cu toţii avem slăbiciuni şi chiar şi cei mai buni părinţi pot avea scăpări cu anumite aspecte din educaţia dată zilnic copiilor lor, prin diverse cuvinte sau fapte. Iată 7 lecţii de viaţă pe care trebuie să le conştientizăm în relaţia cu copiii noştri şi cu influenţa pe care o au acestea asupra vieţii lor.

mom-2-kids-picnic-850x400.jpg

 

Este OK să nu-ţi respecţi corpul.

Îţi abuzezi corpul mâncând prea mult sau adoptând cure de slăbire drastice? Consumi prea mult alcool? Spui lucruri oribile despre corpul tău când te priveşti în oglindă? Copilul tău învăţa să-şi preţuiască corpul luând exemplu de la tine. Ce model vrei să-i oferi?

Relaţia cu dipozitivele electronice e mai importantă decât cea cu oamenii. 

 

Dormi cu smartphone-ul sub pernă? Îţi verifici email-urile pe iPad când partnerul tău îţi povesteşte ceva la masă?

Dacă da, înseamnă că-ţi înveţi copiii că relaţia cu un ecran electronic este mai importantă decât timpul de calitate petrecut cu cei apropiaţi.

Desertul este o recompensă pentru că "ai fost cuminte."

 

Îi spui asta copilului tău vreodată? “Dacă eşti cuminte la bunica, îţi dau o prăjitură când ajungem acasă.” Mulţi părinţi bine intenţionaţi îşi mituiesc copiii cu mâncare. Este tentant să oferi ceva bun ca recompensă pentru cuminţenie. Este un truc uşor şi rapid pentru a câştiga cooperarea copiilor... cel puţin pentru un scurt timp.

Dar e o lecţie riscantă — una care poate rezulta în obiceiuri alimentare nesănătoase care vor fi mult mai greu de schimbat, ca adult.

Hoţul neprins... negustor cinstit.

 

Iată un exemplu: “Oops, ospătarul a uitat să ne aducă nota de plată. Înseamnă că mâncăm gratis azi! Hai să mergem. Repede!”

Dacă îţi înveţi copilul că este OK să înşeli (atâta timp cât nu eşti prins) îi faci copilului tău o mare defavoare. Va fi mult mai tentat să copieze la şcoală, să încalce legea sau să–şi înşele partenerul. Pentru că a fost învăţat că nu exista consecinţe... atâta timp cât îşi acoperă urmele.

Este OK să nu te ţii de cuvânt. 

 

Le spui oamenilor că îi suni şi nu o faci? Promiţi că termini ceva la un termen stabilit şi în ultimul moment te răzgândeşti şi schimbi termenul?

Când îţi încalci constant cuvântul, îţi înveţi copilul ca integritatea nu înseamnă mare lucru şi încrederea nu e importantă.

Sexul poate fi folosit ca monedă de schimb.

Refuzi să faci dragoste cu partenerul tău că “pedeapsă?” Sau îl copleşeşti cu afecţiune de îndată ce a făcut ceea ce vroiai?

Copilul tău e posibil să fie prea mic pentru a intelge exact ce se întâmplă, dar poate prinde mesajul ascuns: Sexul poate fi folosit pentru a controla oamenii şi pentru a obţine ce ne dorim.

Nevoile şi dorinţele altora sunt mai importante decât ale mele.

Te fereşti să fii tu însuţi? Preferi să taci în loc să spui ce vrei cu adevărat? Este normal să-ţi doreşti să fii îndrăgit şi acceptat. Dar dacă nu-ţi urmezi inima, transmiţi copilului tău că ceea ce doreşti cu adevărat nu contează.

Pentru fericirea şi împlinirea viitoare a copilului tău este una dintre cele mai periculoase lecţii dintre toate...

Dacă citeşti toate acestea şi te simţi vinovat pentru că ai făcut aceste lucruri pe care nu ar fi trebuit să le faci, nu fii prea aspru cu tine însuţi! 

În schimb, ia-ţi angajamentul că vei fi mai atent la propriul comportament şi că te vei bucura de schimbările importante pe care le vei face. Copiii tăi vor învăţa de la tine zi de zi. Din cuvintele şi din faptele tale. Din absentă şi din prezenţa ta. Din felul în care te comporţi cu alţii şi cu tine însuţi.

Sursa: mindbodygreen.com

 

 

Articole asemănătoare