Copiii au o lume cu totul necunoscută în faţa lor şi o explorează aşa cum ştiu ei mai bine, în felul lor dezordonat, inocent şi uimitor. Iar părinţii sunt cu adevărat norocoşi dacă reuşesc să ia parte la descoperirile lor. Copiii sunt programaţi să fie curioşi şi să facă descoperiri. Ei îşi folosesc în mod instinctiv toate cele cinci simţuri şi aşa îşi pot forma primele impresii despre mediul în care trăiesc. Iată câteva oportunităţi de care putem profita pe parcursul unei zile pentru a le satisface această curiozitate înnăscută. Şi nu uita, atât timp cât îi oferi micuţului tău iubire, ceea ce faci este foarte bine.

copii momente.jpg

 

1. Petreceţi timp împreună în bucătărie.

Prepararea unor mese sănătoase împreună cu copiii le da acestora posibilitatea să se familiarizeze cu ingrediente nutritive şi le dezvolta obiceiuri alimentare echilibrate. În plus, vor fi mai puţin mofturoşi dacă sunt expuşi de mici la o mare varietate de arome şi texturi. Dezordinea şi podeaua pătată par un preţ destul de mic pentru toate aceste beneficii.

2. Formaţi-vă în ritual de dimineaţă care să vă placă.

 

Poate că nu e cazul să îţi începi ziua cu incantaţii către soare, însă o poţi face într-un fel plin de inspiraţie alături de bebeluşul tău! Deschide geamul sau da draperiile la o parte şi arată-i copilului tău soarele, ploaia, zăpadă sau vântul, încurajându-l să atingă geamul şi să simtă dacă e rece sau cald. Este un ritual care le va astâmpăra curiozitatea cu privire la lumea exterioară, iar contactul cu lumina naturală îi poate ajuta să doarmă mai bine.

3. Profită cât poţi de mult de plimbările în aer liber.

Plimbările cu căruţul în aer liber sunt o ocazie minunată pentru bebeluşul tău să exploreze lumea. Primul lucru pe care un nou născut îl învaţa este să recunoască fetele părinţilor, iar orice vine după această experienţă este de-a dreptul încântător pentru ei. Aşa că lasă-ţi micuţul să descopere o vietate necunoscută sau mişcarea vântului. Să vezi lumea prin ochii copilului tău înseamnă să te întorci la un mod de viaţă mai simplu - unul în care orice nouă descoperire este un motiv de entuziasm.

 

4. Nu pierde nicio ocazie de a te plimba în aer liber.

Razele soarelui strecurându-se printre copaci sau mişcarea lină a frunzelor purtate de vânt sunt suficiente pentru a stimula mintea copilului tău şi a-i capta atenţia. Joacă în aer liber s-a dovedit că poate face multe pentru copii, de la întărirea imunităţii la protejarea lor de stres şi anxietate, aşa că nu te teme să-ţi laşi copilul să se joace prin praf şi să se murdărească.

5. Fă jucării din "nimicuri".

 

Foloseşte obiectele casnice - lingurile de lemn, cutiile de carton sau capacele - pe post de jucării şi lasă-ţi micuţul să le mânuiască, să bată toba cu ele sau să le "guste". Pentru copii orice lucru se poate transforma în joacă. Iar dacă te implici în joacă lor şi faci o fată mirată sau zâmbeşti larg este perfect, pentru că expresiile faciale exagerate s-au dovedit a îmbunătăţi capacitatea bebeluşilor de a înţelege emoţiile şi de a le folosi.

6. Fă din orice ieşire o aventură.

Bebeluşul tău nu ştie că ai venit pentru a mia oară la magazin; pentru el este doar a şasea oară! Lasă-l să savureze culorile şi sunetele din magazin şi lasă-l să se joace cu cumpărăturile din coş. Fii atent când îţi arată ceva de pe raft, pentru că acest gest este una dintre primele forme de comunicare. Bebeluşul tău pare fascinat de untul de arahide? Arată-i borcanul şi lasă-l să-l descopere.

 

7. Transformă obiceiurile sănătoase în momente amuzante.

În loc să încerci să-ţi distragi bebeluşul de la "activităţile obligatorii", încearcă să nu uiţi că pentru ei totul poate fi o joacă. Foloseşte joculeţe pentru a transforma ora de baie în spectacol sau fredonează un cântecel când vă spălaţi pe dinţi. În definitiv, obiceiurile sănătoase încep din copilărie.

Sursa: mindbodygreen.com

 

S-ar putea să-ți placă și:


Articole asemănătoare