“Dai foarte puţin când dai din ceea ce ai. Abia când dai din tine însuţi, dăruieşti cu adevărat.” —Kahlil Gibran. Cu toţii avem multe amintiri din vacanţe. Majoritatea sunt legate de familie, tradiţii, credinţă. Amintirile poartă deseori amprenta emoţiilor, mai mult decât amintirea cadourilor în sine. Ce cadouri putem oferi copiilor noştri, astfel încât să nu le uite? Ce amintiri le-ar influenţa şi schimbă viaţa pentru totdeauna? Iată o listă de astfel de cadouri. 

happy kid.jpg

 

1. Afirmaţii. Câteodată o simplă afirmaţie poate schimba o viaţă întreagă. Spune copiilor tăi cât de mult îi apreciezi. Şi reaminteşte-le acest lucru ori de câte ori ai ocazia.

2. Artă. De când există internetul, oricine vrea să creeze ceva... o poate face. Lumea are nevoie doar de oameni care vor...

3. Provocări. Încurajează-ţi copiii să aibă vise mari. Vor realiza mai mult decât ar fi crezut vreodată că ar putea... şi probabil mai mult decât ai fi crezut chiar şi tu.

 

 4. Compasiune/Dreptate. Viaţa nu e dreaptă. Nu va fi niciodată - are prea multe variabile. Dar când se întâmplă o nedreptate sau o situaţie poate fi îndreptată, vrei ca şi copilul tău să sprijine obţinerea dreptăţii.

5. Satisfacţie. Cu cât ai mai multă, cu atât vrei mai multă. De aceea, unul dintre darurile cele mai valoroase pe care le poţi face copilului tău este să aprecieze şi să se mulţumească cu ceea ce are... dar nu cu cine este.

6. Curiozitate. Educă-ţi copiii să pună întrebări: cine, ce, unde, cum, de ce şi de ce nu. "Nu mai pune atâtea întrebări" sunt cuvinte pe care niciun părinte nu ar trebui să le pronunţe.

 

7. Hotărâre. Unul dintre factorii care contribuie în mare măsură la succesul unei persoane este voinţa acesteia. Cum îţi poţi ajuta copilul să-şi dezvolte această virtute?

8. Disciplină. Copiii învaţă totul de la cea mai fragedă vârstă, inclusiv cum trebuie să se poarte, cum să relaţioneze cu alţii, cum să obţină rezultate şi cum să-şi facă visele să devină realitate. Disciplina nu trebuie evitată. Dimpotrivă, trebuie să fie aplicată în mod consistent şi pozitiv.

9. Încurajare. Cuvintele sunt foarte puternice. Pot crea sau pot distruge. Cuvintele pe care le alegi azi pot oferi încurajare şi gânduri pozitive unui copil. Sau îl pot arunca în braţele disperării. Alege cu grijă.

 

10. Fidelitate faţă de partener. Fidelitatea în căsnicie nu înseamnă numai ceea ce facem cu corpul nostru. Înseamnă şi ce facem cu ochii, cu mintea, cu inima şi cu sufletul. Fii atentă cu propria ta sexualitate zi de zi şi păstreaz-o doar pentru partenerul tău. Copiii tăi vor observa acest lucru.

11. Găsirea frumuseţii. Ajută-ţi copiii să descopere frumuseţea în tot ceea ce văd... şi în fiecare persoană pe care o cunoasc.

12. Îmbrăţişări şi sărutări. Un bărbat i-a spus odată băieţelului sau de 7 ani că e prea mare ca să mai fie sărutat. Este foarte trist să credem acest lucru. Copiii nu sunt niciodată prea bătrâni pentru a primi o confirmare fizică a iubirii pe care părinţii le-o poartă.

 

13. Imaginaţie. Dacă este un lucru pe care-l învăţăm de la viaţa este că ea se schimbă permanent şi parcă tot mai repede. Lumea de mâine nu va mai fi la fel ca lumea de azi. Iar oamenii cu imaginaţie sunt cei care nu doar o trăiesc, o şi crează.

14. Braţele tale. Cel mai bun loc din lume pentru o carte, o poveste, sau un dialog.

15. Iubirea... cel mai frumos cadou.

16. Mese împreună. Mesele luate împreună sunt oportunităţi pentru apropiere, pentru comunicare, şi nu pot fi găsite în niciun alt context. Au atât de mare importanţă încât o familie care nu ia masa împreună, nu creşte împreună.

17. Natura. Copiii care învaţă să aprecieze lumea din jurul lor învaţa şi să aibă grijă de lumea din jurul lor. Ca părinte, cu siguranţă îţi educi copiii să menţină curăţenia în casă, să fie ordonaţi şi îngrijiţi. Nu e firesc să îi învăţăm să fie la fel şi cu lumea exterioară?

18. Optimism. Pesimiştii nu pot schimba lumea. Optimiştii pot.

19. Pace. La nivel global, este un lucru care te depăşeşte. Dar în relaţia cu oamenii din jur, este ceva ce poţi obţine... şi cu ei se poate începe.

20. Permisiunea de a greşi. Copiii sunt copii. De aceea sunt aşa de simpatici... şi de aceea trebuie să ai mare răbdare cu ei. Lasă-i să experimenteze, să exploreze şi să facă greşeli.

21. Simţul umorului. Râzi cu copiii tăi în fiecare zi... de dragul lor şi al tău.

22. Timp. Timpul este un cadou pe care nu-l poţi lua niciodată înapoi şi nici nu mai ai ocazia să-l dai încă o dată. Aşa că alege atent cui vrei să-l dai.

citeste mai multe pe: becomingminimalist.com

 

 

 

Articole asemănătoare