Meteorologii au anunțat că vremea va fi caniculară în toată ţara. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 29 şi 37 de grade, iar disconfortul termic va fi accentuat în cea mai mare parte a ţării. Iată de ce ai nevoie şi ce trebuie să faci ca să treci mai ușor peste caniculă

 canicula-la-sud.jpg

 

Aparatul de aer condiționat: Aparatul de aer condiționat reprezintă cel mai bun și evident aliat în lupta cu temperaturile extreme. Curata saptamanal filtrele aparatului de aer conditionat, in special in perioadele de utilizare intensa. Filtrele se infunda, ceea ce le face mai putin eficiente. Mentine-le curate, pentru a avea parte de mai mult aer rece si curat. Evita expunerea directa la fluxul de aer conditionat, pentru a nu contracta o sinuzita sau a agrava afectiuni osteo-articulare pre-existente.

Stai în camera cea mai răcoroasă din casă. Ferestrele reprezintă un element foarte important pe care trebuie să-l iei în considerare atunci când vrei să crești confortul termic din locuința ta. Pentru a nu lăsa aerul cald să intre prin ferestrele vechi ale casei tale, schimbă-le cu geamuri termopan. Lasă geamurile deschise doar pe timpul nopţii. În timpul zilelor caniculare, draperiile închise la culoare care acoperă ferestrele ar putea fi salvatoare, deoarece vor împiedica lumina soarelui să pătrundă în interiorul casei.

Redu ritmul şi fă-ţi provizii: medicamente, alimente, băuturi nonalcoolice, astfel încât să nu fii nevoit să ieşi din casă pe căldură.

 

Evita (redu, elimina sau amana) activitatile fizice intense. Daca esti la risc, cauta locurile umbroase, racoroase. Odihneste-te indeajuns pentru a-i permite sistemului propriu de “racire” sa lucreze. Daca nu poti evita activitatea intensa, programeaz-o pentru momentele cele mai racoroase ale zilei, care sunt de regula dimineata (intre orele 04:00 si 07:00). Organizează-ţi programul în aşa fel încât între 11:00 şi 15:00 să nu fii afară.
Dacă eşti nevoit să ieşi, totuşi, în acest interval, poartă haine uşoare, de culoare deschisă, din materiale naturale (de preferat bumbac), poartă pălărie şi ochelari de soare, aplică cremă de protecţie, bea multă apă şi mergi tot timpul pe la umbră.

Evita schimbarile bruste de temperatura! Dusul rece facut imediat dupa ce ai revenit de la temperaturi foarte ridicate poate cauza hipotermie, in special la persoanele cu varste extreme.

Bea multa apa, regulat si des! Ai nevoie de apa pentru a-ti mentine o temperatura normala. Apa este cel mai sigur lichid de baut pe canicula. Primul semn de deshidratare este culoarea inchisa a urinii, cauzata de concentrarea acesteia in incercarea organismului de a economisi apa. Se recomandă un pahar la 20 de minute. Evită ceaiul, cafeaua şi alcoolul! Ele iti ofera o stare de bine pentru o scurta perioada de timp, dar exacerbeaza efectele caldurii asupra organismului. Acest lucru este adevarat in special pentru bere, care deshidrateaza de fapt organismul.

 

Mananca putin si des! Mesele lungi, grele, sunt mai dificil de digerat si obliga organismul sa creasca temperatura interna pentru a ajuta digestia, inrautatind astfel conditiile generale. Evita mancarurile bogate in proteine (carne, nuci), deoarece cresc temperatura organismului.

 

S-ar putea să-ți placă și:


 
Articole asemănătoare