Persoanele care nu îşi protejează ochii de razele ultraviolete riscă să facă afecţiuni oculare grave, avertizează medicii. Pe de altă parte, este mai periculos să purtăm ochelari de soare contrafăcuţi decât să nu purtăm deloc. La ce să fim atenţi atunci când cumpărăm o pereche de ochelari de soare?

 39176191-sunglasses-wallpapers.jpg

 

Ochelarii de soare contrafăcuţi pot fi foarte periculoși pentru vedere. Pupila e un mecanism protector pentru lumină, e ca un dozator al luminii. Când lumina e foarte puternică, pupila se strânge. Cu alte cuvinte ne protejează partea colorată a ochiului. Când punem o pereche de ochelari de soare aceştia blochează lumina, dar nu o şi filtrează, dacă nu e o lentilă de calitate.
Dacă avem o pereche de ochelari de proastă calitate, atunci avem acea blocare a luminii, pupila se dilată, pentru că se creează întuneric şi atunci pătrund razele ultraviolete care sunt dăunătoare pentru ochiul nostru. Când avem o pereche de ochelari de calitate lumina se blochează, dar totodată se şi filtrează, adică nu pătrund la retină acele raze dăunătoare, razele ultraviolete.

Ochelarii de soare atât vara, cât și iarna
Este recomandat să purtăm ochelari de soare vara, totodată şi iarnă, mai ales în înălţime mare, când e zăpadă lumina se reflectă şi razele pot fi şi mai dăunătoare, dar  nu trebuie să devenim nici depedenţi de ochelarii de soare. Sigur şi lucrul acesta trebuie evitat la copii la vârste mici, adică dacă folosim în exces, chiar dacă sunt de calitate, atunci creăm o sensibilitate la ochi, care nu a fost în prealabil.

 Cum recunoaştem ochelarii de soare contrafăcuţi?
Primul sfat şi cel mai important: să ne adresăm unde trebuie, adică la o optică bună, autorizată, care are lucruri de calitate, cu certificate de garanţie. 
Ca marcaje, cel mai important este CE - nu trebuie să fie sub formă de abţibild, nu pe lentilă, ci pe ramă. Să fie imprimat, că să fie mai greu de contrafăcut. În afară de marcajul CE, care e ca un certificat de calitate, trebuie să se regăsească categoria filtrului de soare, care poate să fie de la 0 la 4, gradul de închidere. Trebuie să fie menţionat numărul aici. De obicei folosim gradul 3. 
Atenţie, acesta nu este recomandat pentru condusul de maşină, acolo e recomandat gradul 2!
Lentilele ca material, în afară de gradul de închidere, pot fi din materiale de proastă calitate şi materiale recomandate. Unul recomandat este policarbonatul, un material rezistent la impact. Se recomandă la cei care practică sporturi de iarnă, snowboard, ski, pentru că este rezistent la căzături sau corpuri străine. 
Orice produs trebuie să aibă la cumpărare certificat de garanţie, numele producătorului, instrucţiuni referitoare la curăţarea şi întreţinerea lentilelor şi, foarte important, este să ne adresăm la o optică de calitate!

 

 

Articole asemănătoare