Susanul (Sesamum indicum) este una dintre cele mai vechi plante cultivate din lume, preţuită ca plantă pentru ulei de cel puţin 5000 de ani. Deşi începe să-şi recâştige favoarea datorită înaltului conţinut de calciu şi magneziu, puţini ştiu că este de asemenea una dintre cele mai puternice alimente medicinale. De fapt, istoria ei că medicament începe cu 3 600 de ani în urmă, în timpurile Egiptului antic, listata în papirusurile Ebers ca un medicament favorit. De asemenea, femeile din străvechiul Babilor se crede că foloseau un amestec de miere şi seminţe de susan (halva) pentru a prelungi tinereţea şi frumuseţea, iar soldaţii romani mâncau amestecul pentru forţa şi energie.

15465723_m.jpg

 

Aici sunt doar 10 proprietăţi medicinale dovedite pe care le are susanul

Diabet: un studiu publicat în Jurnalul Clinic de Nutriţie a arătat ca uleiul de susan a îmbunătăţit eficacitatea medicamentului antidiabetic oral glibenclamida la diabeticii de tip 2. Un alt studiu publicat în 2006 în Jurnalul de Alimente Medicinale a arătat că înlocuirea oricărui alt ulei cu uleiul din seminţe de susan ca unic ulei alimentar a avut un efect binefăcător la pacienţii diabetici hipertensivi, micşorând presiunea sanguină şi glucoză.

Hipertensiunea: un studiu publicat în 2006 în Yale Journal of Biological Medicine a arătat ca uleiul din seminţe de susan are un efect binefăcător la pacienţii hipertensivi care iau fie diuretice, fie beta-blocante. Substituirea oricăror alte uleiuri cu ulei de susan a micşorat presiunea sistolică şi diastolica la normal, în plus pe lângă diminuarea peroxidarii lipidice (râncezirea corporală) şi statutul antioxidanţilor. Unul dintre compuşii identificaţi în spatele efectului hipertensiv al uleiului din seminţe de susan sunt peptidele care acţionează ca angiotensina I – convertind inhibitorii enzimatici.

 

Gingivita/placă dentară: Uleiul din seminţe de susan a fost utilizat pentru igiena orală timp de mii de ani în tradiţia medicală indiana cunoscută ca Ayurveda într-un proces numit “tragerea uleiului”. Acest proces implica mişcarea uleiului de susan în gura timp îndelungat şi se spune că previne decăderea dinţilor, halitoza, sângerarea gingivală, uscarea gâtului, şi întăreşte dintii, gingiile şi falca. Cercetările clinice confirma acum ca uleiul acesta este superior apei de gură chimice (clorhexidinei) în îmbunătăţirea gingivitei induse de placă şi că este capabil de reducerea creşterii Streptococcus mutans asociată cu formarea plăcii orale.

Sănătatea infantilă/ulei de masaj: un studiu publicat de Jurnalul Indian de Cercetări Medicale în 2000 a arătat că masarea bebeluşilor cu ulei de susan a îmbunătăţit atât creşterea lor, cât şi somnul de după masaj, în comparaţie cu uleiurile de control cum ar fi cel mineral.

Scleroza multiplă (SM): la modelul animal de SM, cunoscută şi că encefalomielita experimentală autoimuna, uleiul din seminţe de susan protejează şoarecii de dezvoltarea bolii prin reducerea secreţiei IFN-gama, un factor cheie în iniţierea inflamaţiei şi vătămărilor autoimune în sistemul nervos. A mai fost cercetat pentru rolul potenţial binefăcător în altă afecţiune neurodegenerativa, boala Hutingdon.

 

Afecţiunea renală indusă de antibiotice: uleiul de susan protejează împotriva afecţiunii induse de gentamicina la cobai prin reducerea vătămării oxidative cauzate de antibiotic.

Ateroscleroza: Uleiul din seminţe de susan previne formarea leziunilor aterosclerotice la şoarecii hrăniţi cu o dietă aterogenă. Lignanul, antioxidant şi anti-inflamatorul care se găseşte în seminţele de susan şi cunoscut că susanol a fost identificat ca fiind parţial responsabil pentru proprietăţile anti-aterogenice ale seminţelor. De fapt, susanolul s-a arătat a poseda peste 24 de proprietăţi binefăcătoare şi active farmacologic, dintre care multe ar pute

Depresie: susanolul, lignanul din susan, s-a dovedit a exercita un efect similar unui antidepresiv la disperarea comportamentală de la şoarecii stresaţi cronic, în mod specific prin modularea stresului oxidativ-nitrosativ şi a inflamării.

 

Vătămarea ADN-ului indusă de radiaţii: susanolul s-a arătat a proteja împotriva vătămării ADN-ului indusă de radiaţia gama, cel mai probabil prin proprietăţile lui antioxidante. Este capabil de reducerea mortalităţii la şoarecii de laborator trataţi împotriva radiaţiei, în parte prin prevenirea vătămării intestinale şi a splinei. Când a fost comparat cu un alt puternic antioxidant, melatonină, s-a găsit că a fost de 20 de ori mai eficient împotriva radicalilor liberi.

Cancer: susanul conţine o lignină solubilă în grăsime cu proprietăţi fitoestrogene cunoscută ca susanina, şi care a fost studiată pentru inhibarea proliferării unei largi game de cancere, incluzând:

  • Leucemia
  • Mileoma multiplasusanul
  • Cancer la colon
  • Cancer la prostată
  • Cancer la sân
  • Cancer pulmonar
  • Cancer pancreatic

Susanul merită să fie recunoscut, împreună cu usturoiul, mierea, curcuma (turmericul) şi alte câteva substanţe alese, ca un aliment-medicament uşor accesibil şi la dispoziţia oricui, şi care dacă este consumat regulat, ar putea să salveze chiar vieţi.

 

 citeste mai multe pe mindbodygreen.com

 

Articole asemănătoare