Merele şi roşiile sunt primele pe lista fructelor şi legumelor care conţin cele mai multe pesticide. Un sfert din produsele vândute clienţilor conţin reziduuri de pesticide, spun inspectorii sanitar-veterinari. Importurile masive de fructe şi legume de peste graniţă contribuie la această statistică negativă, pentru că mâncăm produse cultivate în pământ românesc doar şase luni pe an. Aspectul frumos al alimentelor ascunde uneori suprize mai puţin sănătoase. Într-un top realizat de o asociaţie americană, merele şi strugurii au nu mai puţin de 15 tipuri de pesticide. Urmează, roşiile cu 13 pesticide.

9a470f0a-fe79-4487-bea5-2cecd827532b.jpg

 

Merele se află în topul listei de fructe care conţin cele mai multe pesticide. Pentru a evita fructele cu un nivel crescut de pesticide, specialiștii recomandă sa le cumpăram de la fermierii autohtoni sau din magazinele ecologice.

La ultimele controale inspectorii sanitar-veterinari au descoperit că merele aveau în compoziţie între 2 şi 7 tipuri de pesticide, iar grepfrutul şi roşiile între 2 şi 5 tipuri. Cele mai multe produse analizate proveneau din Turcia. Importurile de legume şi fructe sunt mari, cu atât mai mult cu cât producţia locală poate fi vândută în pieţe doar jumătate de an. În restul perioadei sunt cumpărate fructe si legume din import în valoare de milioane de euro.

Specialiştii recomandă să spălăm bine fructele şi legumele înainte de a le mânca şi să îndepărtăm coaja. Sunt însă şi alimente care nu conţin pesticide – pe listă găsim sparanghel, avocado, varză, pepene galben şi porumb dulce.

 

Fructe şi legume cu pesticide

Mere

Țelină

 

Roșii cherry

Castraveți

Struguri

 

Câte pesticide conţin fructele şi legumele (2012)

S-ar putea să-ți placă și:


Merele – între 2 şi 7 tipuri

Grepfrut – între 2 şi 5 tipuri

 

Roşii – între 2 şi 5 tipuri

Fructe şi legume fără pesticide

Sparanghel

Avocado

Varză

Pepene galben

Porumb dulce

citeste mai multe pe independent.ro

 

S-ar putea să-ți placă și:


Articole asemănătoare