Aparatul de aer condiţionat este destul de controversat, acesta având o mulţime de avantaje, dar şi tot atâtea dezavantaje. Astfel, confortul pe care acesta îl aduce în zilele toride de vară poate să producă şi îmbolnăviri celor din casă, ştiut fiind faptul că schimbările de temperatură pot duce la apariţia astmului, a afecţiunilor pulmonare sau a bolilor respiratorii. De aceea, este foarte probabil că o persoană care vine de afară, unde sunt peste 30 de grade Celsius şi este transpirată, să răcească atunci când intră într-o cameră unde sunt 20 de grade Celsius.

 aer_conditionat2_AA.jpg

 

Laringita, faringo-amigdalita, rinita, sinuzita, otita sunt boli frecvente pe care le pot suferi cei cu anumite sensibilităţi, care intră zilnic vara în contact cu aerul condiţionat.

Mai mult, cei care merg la drum lung şi folosesc aerul condiţionat din maşină pot resimţi dureri la nivelul coloanei cervicale sau lombare. De aceea, extrem de important este că viteza şi presiunea aerului rece provenit din aparatele de climatizare să nu fie foarte mare.

Afecţiuni cauzate de aerul conditionat

 

Răceli puternice. Temperaturile ridicate specifice sezonului cald transforma aparatele de aer condiţionat în medii propice de dezvoltare a bacteriilor periculoase pentru sănătate.

Bacteriile ce pot fi transmise de aerul condiţionat care nu este curăţat periodic nu poate duce doar la apariţia gripelor, ci şi la apariţia unor răceli periculoase însoţite de febră ridicată.

Afectează ochii. Ochii pot fi afectaţi de aerul condiţionat, acesta ducând la iritaţii, înroşire sau lăcrimare.

 

Mai mult, se pare că un aparat de aer condiţionat, care este setat la temperaturi mici şi care bate fix spre o anumită persoană, poate cauza acesteia uscarea ochilor.

Totodată, aerul condiţionat mai poate accentua o conjunctivită deja existenţa.

Alte afecţiuni. Aerul rece de la aparatul de climatizare poate provoca nevralgii, contracturi musculare, înţepeniri ale gâtului său spatelui, dureri lombare şi de coloană, iritaţii şi congestii ale ochilor.

 

Sfaturi pentru o răcorire sanatoasa

• Spaţiile cu aparate de aer condiţionat trebuie să fie ventilate regulat.

• Temperatura optimă din camera trebuie să fie între 21 şi 25 de grade Celsius.

 

• Aparatul de aer condiţionat nu trebuie instalat aproape de pat, ideal fiind că acesta să fie poziţionat în altă cameră, şi nu în dormitor.

• Aparatul trebuie să fie dotat neapărat cu termostat, iar filtrele de aer trebuie curăţate cu regularitate. Filtrele murdare ne pot îmbolnăvi, iar dacă sunt curăţate, dar operaţiunea a fost ineficient realizată, acestea pot constitui o sursă importantă de germeni.

• Aparatul trebuie folosit cu măsură şi nu în mod constant.

• Copilul nu trebuie să stea în camera în timp ce aerul condiţionat este pornit, indiferent de poziţia jetului de aer rece.

• Dacă la serviciu aerul condiţionat este pornit continuu, este recomandat ca cel care se afla în bătaia directă a jetului de aer rece să poarte o jachetă sau o eşarfă pentru a-şi proteja gâtul.

• Noaptea este indicat că aparatul de aer condiţionat să fie setat astfel încât să se oprească înainte de miezul nopţii.

 citeste mai multe pe sfatulmedicului.ro

 

S-ar putea să-ți placă și:


Articole asemănătoare