Potrivit Agenţiei pentru Protecţia Mediului din Statele Unite, aerul din camera poate fi mai poluat decât aerul de-afară, chiar şi în oraşele industrializate. Şi cum cei mai mulţi oameni petrec peste 90 la sută din timpul lor în case, matematica nu arată prea bine. Riscul ca oamenii să se îmbolnăvească din pricina aerului din propria casă este destul de mare. Cum simţi dacă aerul din camera ta nu este în regulă? Răspunde-ţi la aceste întrebări: îţi simţi ochii, naşul său gâtul iritat, ai dureri de cap, ai ameţeli, te simţi obosit? Expunerea prelungită la surse de poluare poate avea efecte dramatice: boli respiratorii, boli cardiovasculare şi chiar cancer.

s604x0_7_surse_de_poluare_ale_aerului_din_camera_ta.jpg

 

De aceea este foarte important să ai în casa aer curat. Iată care sunt principalele surse de poluare a aerului din camera ta.

Covor nou

Materialele din care sunt realizate covoarele pot emana compuşi organici volatili.

 

Sfat: Cumpăra un covor cu un conţinut scăzut de compuşi organici volatili, fără formaldehide şi adezivi. Înainte de a ţine covorul în casă, lasă-l câteva zile la aer. După ce l-ai aşezat, tine geamurile deschise două-trei zile.

Bec fluorescent spart

Dacă sunt sparte, becurile fluorescente pot emana mercur. Covoarele nu pot fi curăţate de mercur şi aspiratoarele nu sunt indicate.

 

Sfat: Nu pune becuri fluorescente la veioze, lampe sau alte dispozitive ce pot fi dărâmate uşor sau în case cu copii mici şi femei gravide. Dacă se sparge un bec fluorescent, deschide fereastra. Dacă este pornit, închide aerul condiţionat. Aeriseşte bine cameră.

Electronice noi

Produsele realizate din clorura de polivinil pot emana ftalaţi (asociaţi numeroaselor anomalii ale aparatului reproducător). Plasticul, în general, poate emana eter de difenil polibromurat.

 

Sfat: Aeriseşte bine, până când dispare mirosul de plastic. Aspiră regulat pe lângă televizoare, computere şi imprimante.

Lipici şi adezivi

Lipiciul şi adezivii pot emana în aer copusi organici volatili (acetona, metil etil cetona) care pot irita ochii, dar pot afecta şi sistemul nervos, precum şi formaldehide.

 

Sfat: Optează pentru lipici pe bază de apă, care să nu conţină formaldehide. Lucrează cu lipiciul şi adezivii în spaţii bine aerisite şi nu sta prea apoape de lucrarea la care foloseşti lipici sau adezivi.

Echipamente de încălzire (aragaz, sobe, radiatoare, şeminee şi hornuri)

Echipamentele de încălzire, în special cele pe gaz, pot produce monoxid de carbon. Expunerea la monoxid de carbon poate duce la dureri de cap, ameţeală, oboseala şi chiar moarte, dacă spaţiul nu este aerisit corespunzător. De asemenea, mai pot emana dioxid de azot care pot cauza probleme respiratorii, inflamaţii la nivelul ochilor, nasului şi gurii.

Sfat: Apelează la un profesionist pentru a verifica boilerele, coşurile şi alte echipamente termice. Instalează detectoare de monoxide de carbon.

Vopsele

Vopselele cu latex sunt o inovaţie care aduc mai puţine substanţe dăunătoare în casa ta. Totuşi, şi ele, ca şi celelalte tipuri de vopsele, pot emana compuşi organici volatili care pot genera dureri de cap, ameţeală, greţuri. Diluantul şi spray-urile de vopsea pot conţine clorura de metilen, care poate genera cancer la animale.

Sfat: Utilizează numai vopsele cu un conţinut scăzut de compuşi organici volatili. Atunci când zugrăveşti ţine uşile şi ferestrele deschise, aeriseşte bine spaţiul, poartă mască protectoare. Femeile însărcinate n-ar trebui să utilizeze diluanţi care conţin clorura de metilen.

Mobilă şi produsele din lemn

Când este nouă, mobilă şi produsele din lemn pot emana formaldehide (substanţa cu potenţial cancerigen) care pot cauza iritaţii ale ochilor, nasului şi gâtului, respiraţie şuierătoare, tuse, oboseala, iritaţii ale pielii, reacţii alergice severe.

Sfat: aeriseşte bine camera în care ai adus o mobilă nouă sau un produs din lemn. Cauta produsele din lemn care nu conţin formaldehide.

Sursă: bzi.ro

 

Articole asemănătoare