Persoanele care obişnuiesc să ţină post o dată la două zile nu vor reuşi să piardă în greutate mai mult decât o fac cele care urmează o dietă bazată pe restricţia calorică, sugerează un nou studiu efectuat de cercetătorii americani, informează reuters.com. Posturile intermitente, care implică restricţii calorice o dată la două zile, au devenit din ce în ce mai populare în întreaga lume, în mare pare datorită persoanelor care se lupta cu eliminarea kilogramelor în exces, sunt de părere autorii studiului publicat recent în jurnalul de specialitate JAMA Internal Medicine.

Dieta.jpg

 

Pentru a realiza acest studiu, cercetătorii au repartizat în mod aleatoriu 100 de adulţi obezi, cu o medie de vârstă de 44 de ani, în trei grupuri diferite. Din primul grup au făcut parte persoanele cărora li s-a permis să îşi continue obiceiurile alimentare obişnuite timp de un an. Iar din celelalte două grupuri au făcut parte persoanele care şi-au redus aportul caloric, fie prin practicarea postului intermitent, fie prin practicarea restricţiei calorice cu o frecvenţă zilnică. Ultimele două grupuri au consumat cantităţi similare de calorii pe toată perioada studiului.

La sfârşitul anului de test, persoanele care au ţinut post au reuşit să piardă mai mult în greutate, prin comparaţie cu cele care s-au bazat pe restricţiile calorice ale dietei zilnice, însă diferenţa nu este suficient de mare pentru că oamenii de ştiinţă să se pronunţe în favoarea acestei alternative.

Scăderea în greutate ar putea fi datorată mai degrabă şansei, decât practicării postului intermitent, sunt de părere cercetătorii.

 

Grupul de persoane ce au practicat ţinerea postului cu scopul de a pierde în greutate au alternat între tăierea caloriilor cu 75% pe zi şi creşterea aportului caloric cu 25% în ziua de după post.

Grupul de persoane care au ţinut dieta bazată pe restricţia calorică au redus numărul caloriile zilnice consumate cu 25%.

Ambele grupuri supuse dietei alimentare au fost urmărite atent de cercetători, ce au oferit consiliere nutriţională pe tot parcursul perioadei de studiu.

 

Prin comparaţie cu grupul de control al participanţilor care nu au fost supuşi dietelor alimentare, fiecare participant din grupurile ce au ţinut dieta au înregistrat scăderi ale greutăţii corporale, în medie de 6% pentru grupul care a ţinut post şi 5,3% pentru cei ce s-au bazat pe restricţiile calorice ale dietei zilnice.

Diferenţa dintre ultimele două grupuri de participanţi nu a fost semnificativă din punct de vedere statistic, sunt de părere autorii studiului.

Reducerea caloriilor consumate zilnic conform modelului alternativ de 75% cu 25% nu a reprezentat o variantă mai bună nici pentru reducerea factorilor de risc ai declanşării bolilor de inimă, precum tensiunea arterială şi nivelul total de colesterol.

 

 

citeste mai multe pe medlive.hotnews.ro

 

 

 

Articole asemănătoare