Viitorul tratamentului şi prevenirii bolilor cardiovasculare nu se va găsi în dulapul tău cu doctorii, ci mai degrabă în cel din bucătărie sau în curtea din spate, crescând în copac.

arteries_clogging.jpg

 

Un nou studiu publicat în jurnalul Arterioscleroza confirma că extractul de rodie ar putea preveni şi/sau inversă patologia primară asociată cu mortalitatea cardiacă; îngroşarea treptată a arterelor coronare cauzate de acumularea de materiale grase cunoscută ca ateroscleroza.

Şoarecilor cu o susceptibilitate genetică spre blocaje spontane ale arterei coronare li s-a dat extract de rodie în apă de băut timp de două săptămâni, începând de la vârsta de trei săptămâni, În ciuda faptului că tratamentul cu rodie de fapt a sporit nivelul de colesterol asociat cu particulele de lipoproteine de joasă densitate, tratamentul a redus atât mărimea plăcilor aterosclerotice din sinusul aortic (deschiderea dilatată de deasupra valvei aortice), cât şi proporţia de artere coronare cu plăci aterosclerotice ocluzive.

Remarcabil, cercetătorii au mai găsit că tratamentul cu extract de rodie a avut ca rezultate următoarele efecte benefice: cardiovasculare

 

Nivele reduse de stres oxidativ

Proteina-1 chimiotactica monocita redusă, un mesager chimic asociat proceselor inflamatorii din artere.

Reducerea acumulării de lipide din muşchiul cardiac

 

Reducerea infiltrării macrofage în muşchiul cardiac

Nivele reduse de proteina-1 chimiotactica monocita şi fibroză în miocard

Reducerea extinderii cardiace

 

Reducerea anomaliilor ECG

Cum poate ceva aşa benign şi comun că un extract de fruct să inverseze atât de multe aspecte ale bolii de artera coronară, simultan, aşa după cum a fost evidenţiat de studiul de mai sus? Răspunsul se găseşte în faptul că strămoşii noştri au co-evoluat cu anumite alimente (în special fructe) pentru atât de mult timp, încât o lipsă de cantităţi adecvate din aceste alimente ar putea avea ca rezultat direct deteriorarea funcţionarii organelor.

Într-adevăr, laureatul de două ori al Premiului Nobel, Linus Pauling, a argumentat că deficienţa de vitamina C este o cauză fundamentală a bolilor cardiovasculare, datorită faptului că strămoşii noştri, primate hominide, odinioară aveau acces tot timpul anului la fructe, şi ca rezultat, şi-au pierdut capacitatea de a sintetiza aceasta vitamină.

 

Acest studiu se adăugă cercetărilor clinice deja existente indicând că rodia poate ajuta la desfundarea arterelor. De exemplu, în 2004, jurnalul Nutriţia Clinică a publicat rezultatele testelor clinice de trei ani pe o populaţie israeliană, găsind că ingerarea zilnică de suc de rodie a inversat stenoza arterei carotide cu până la 29% într-un singur an. Remarcabil, blocajele grupului de control au sporit cu 9%, indicând că efectele de deblocare arterială ale rodiei erau chiar şi mai mari decât la prima vedere.

Valoarea rodiei în bolile cardiovasculare este destul de cuprinzătoare, după cum este evidenţiată de următoarele proprietăţi confirmate experimental:

Anti-inflamator: că multe boli cronice degenerative, inflamaţia joacă un rol semnificativ în patogeneza bolii cardiovasculare. Există cinci studii pe GreenMedInfo.com, studii indicating proprietăţile anti-inflamatorii ale rodiei.

Reducător al presiunii sanguine: sucul de rodie are proprietăţi de inhibare a enzimei ce converteşte angiotensina, şi este un amplificator al oxidului nitric, două binecunoscute modalităţi de reducere a presiunii sanguine. În cele din urmă, extractul de rodie, bogat în punicalagina, a fost găsit că reduce efectele adverse ale stresului de perturbare asupra segmentelor arteriale supuse fluxului sanguin perturbat.

Anti-Infectii: acumularea plăcii în artere implica adesea infecţii secundare, virale şi bacteriene, inclusiv hepatită C şi Chlamydia pneumoniae [vii]. Rodia are o gamă largă de proprietăţi antibacteriene şi antivirale.

Antioxidant: unul dintre modurile în care lipidele sanguine devin promotoare ale bolilor de inimă (aterogene) este prin oxidare. LDL de exemplu, ar putea fi “ridicat” tehnic, dar nedăunător, cât timp nu se oxidează prompt.

Rodia a fost găsită că reducând stresul oxidativ din sânge, aşa cum a fost acesta măsurat prin nivelul de paraoxonaza serica. Un studiu pe şoareci a găsit această descreştere a stresului oxidativ ca fiind asociată cu o reducere de 44% a mărimii leziunilor aterosclerotice.

Sursa greenmedinfo.com

 

Articole asemănătoare