Unii oameni consuma guma de mestecat pentru simplul fapt că este “cool”, alţii pentru că are gust bun, alţii pentru că le da o senzaţie plăcută şi îi calmează, dar sunt şi mulţi care mesteca pentru a avea o respiraţie plăcută. Pentru cine nu ştie, guma de mestecat conţine aproape în exclusivitate numai produse şi derivate chimice.

chewing-gum.jpg

 

Iată o listă cu cele mai comunie ingrediente găsite în diferitele mărci de pe piaţa: Sorbitol, Baza de gumă, Maltitol, Mannitol, Xylitol, Arome artificiale şi “naturale”, Acacia, Acesulfam de potasiu, Aspartam, BHT, Fosfat de calciu,  Ceară din care se fac lumânări, Sterat de sodiu, Titanium Dioxide (atât de canceros încât numai simpla expunere la piele este periculoasă).

Numai din simplă curiozitate, dacă nu aţi făcut-o până acum, luaţi un pachet de gumă de mestecat şi citiţi ingredientele. Puneţi-vă apoi întrebarea dacă ştiţi ceva despre vreunul din ingredienetele de pe listă.

 Luate fiecare în parte, aceste ingrediente au un potenţial de a produce tulburări în organism atât de mare încât amestecate împreună ne putem imagina cam ce rezultate pot apărea.

 

S-a sugerat că mestecatul gumei este o metodă simplă de a reduce poftele şi de a mânca mai puţin, în final ajutând în curele de slăbire. Chiar există şi câteva studii care susţin această teorie. Şi sunt mulţi care cred acest lucru şi folosesc guma de mestecat sau ţigările pentru a 'amorti' senzaţia de foame.

O nouă serie de studii au arătat că în vreme ce aceia care mestecau guma serveau într-adevăr mai puţine mese pe zi, consumau mai multă mâncare la aceste mese. Ba mai mult aceia care mestecau guma de mestecat aveau şi mese mai puţin bogate în nutrienţi faţă de cei care nu mestecau guma de mestecat.

Un alt studiu a arătat că aceia care mesteca guma consuma mai puţine fructe şi legume şi în schimb sunt mai motivaţi să consume junk food. Unul din motive ar fi putea fi faptul că aromele puternice şi gustul dulce din guma face fructele şi legumele să aibă un gust fad ba chiar amar.

 

Atunci când mestecam guma trimitem către corp semnale fiziologice cum că urmează să pătrundă mâncare în organism. Astfel enzimele şi acidul care sunt activate atunci când mestecam guma nu îşi mai pot face “treaba”. Acest lucru duce la o acumulare ce duce la rândul ei la balonare, supraproducere de acid în stomac ceea ce poate însemna că organismul nu va mai putea secreta substanţele necesare atunci când va fi într-adevăr nevoie de ele.

În multe din gumele de mestecat găsim îndulcitori artificiali despre care se ştie că sunt foarte periculoşi pentru sănătate. Astfel aspartamul despre care am mai scris şi în alte materiale, este metabolizat în corp în formeldehida, substanţă cunoscută ca şi cancerigena şi care nu poate fi eliminată din corp prin sistemul normal de detoxifiere al organismului făcut de ficat şi rinichi. Formeldehida a fost corelată cu defecte la naştere, cancere, tumori pe creier şi creştere în greutate.

Splenda, un alt îndulcitor artificial găsit în guma de mestecat, a fost aprobat ca şi sigur în urmă a doar două studii făcute pe oameni care au durat doar 4 zile. Şi asta în ciuda faptului că testele făcute pe animale au arătat scăderea numărului de celule roşii, anemie, infertilitate la bărbaţi, rinichi măriţi, avort spontan şi raţe crescute de deces.

 

Unul din cele mai periculoase ingrediente este această bază de gumă, practic masa principală a gumei de mestecat, cea care conferă calităţile de elasticitate şi care este moale în gura în urma mestecatului şi tare în pachet. De fapt aceste proprietăţi sunt date în mare parte de ceară, care la căldură (în gura devine moale) şi în pachet sau înafară gurii este tare. Iar dacă cu mulţi ani în urma această bază de gumă era făcut dintr-un produs natural şi anume din scoarţă arborelui de cauciuc, în zilele noastre este mult mai productiv că aceasta să fie făcută din tot felul de chimicale care în genere au întrebuinţări să le spunem "casnice" fiind folosite ca lipici sau vopsele.

Există specialişti care afirmă că guma de mestecat intra în categoria celor mai dăunătoare produse alimentare. Şi dacă ne gândim că în special copiii reprezintă una din ţintele acestor produse, ar trebuie să fim un pic mai atenţi atunci când facem alegerea de a consuma guma de mestecat sau de a consuma un produs natural care să necesite şi el o intensitate în masticaţie cum ar fi spre exemplu un morcov.

Sursa collective-evolution.com

 

 

S-ar putea să-ți placă și:


Articole asemănătoare