Etichetele de pe produsele cosmetice şi de îngrijire corporală sunt un cod greu de spart. Un cuvânt precum “natural” poate fi utilizat de oricine pentru orice. Se presupune că respectivele companii utilizează o etichetă organică doar dacă toate ingredientele au fost certificate că organice, dar ei pot de asemenea să afirme că “sunt produse organice” dacă conţin un procent minim de 70% de ingrediente certificate organic. Indiferent de acest lucru, 30% lasa mult loc pentru toxine. Doar dacă un ingredient utilizat în produsele de înfrumuseţare nu este dovedit că vătămător pentru sănătate, este clasificat sigur. Aici este o listă a topului 20 de toxine de evitat, conform cărţii lui Gillian Deacon din 2011, There’s Lead in Your Lipstick: Toxins în Our Everyday Body Care and How to Avoid Them.

1297509.large.jpg

 

Gudron de cărbune: un cunoscut cancerigen interzis în UE, dar încă utilizat în America de Nord. Utilizat în tratamentele pentru pielea uscată, şampoanele anti-toxinematreata şi anti-paduchi, de asemenea listat ca şi colorant, d. ex. FD&C Roşu nr. 6. Deci atenţie la produsele pe care le comandaţi din alte ţări.

DEA/TEA/MEA (mon/di/tri etanolamine): bănuite ca fiind cancerigene, utilizate că emulgatori şi agenţi de spumare pentru şampoane, geluri de dus, săpunuri.

Surfactanti etoxilati şi 1,4-dioxan: niciodată listat pe etichetă deoarece este un produs secundar creat prin adăugarea oxidului de etilena cancerigen pentru a face alte chimicale mai puţin dure. Grupul de Lucru pentru Mediu/The Environmental Working Group (EWG) a găsit 1,4-dioxan într-un procent de 57% în gelurile de dus pentru copii. Evitaţi orice ingrediente conţinând literele “et”.

 

Formaldehida: Probabil cancerigena şi iritantă găsită în produsele pentru unghii, vopseaua de păr, adezivii pentru gene false, şampoane, etc. Interzisă în UE.

Miros plăcut/Parfum: o şmecherie pentru chimicalele ascunse, precum ftalaţii. Mirosul plăcut este legat de dureri de cap, ameţeală, astm şi alergii.

Hidrochinona: utilizată pentru deschiderea la culoare a pielii. Interzisă în Marea Britanie, clasificată drept cea mai toxică de Baza de Date privitoare la Epiderma a EWG şi pusă în legătură cu cancerul şi toxicitatea aparatului reproducător.

 

Plumbul: cunoscut cancerigen găsit în ruj şi vopseaua de păr, dar niciodată listat pe etichetă, deoarece este un contaminant, nu un ingredient.

Mercur: Alergen cunoscut care afectează dezvoltarea creierului. Găsit în mascara (rimel) san în unele picături de ochi.

Ulei mineral: Produs secundar al petrolului care este utilizat în uleiul pentru bebeluşi, creme hidratante, geluri de păr. Creează o peliculă ce afectează capacitatea pielii de a evacua toxinele.

 

Oxibenzona: Ingredient activ din cremele antisolare şi care se acumulează în ţesuturile grase, este pus în legătură cu alergii, perturbări hormonale, vătămări celulare, greutate scăzută la naştere.

Parabeni: Utilizaţi drept conservanţi, găsiţi în multe produse. Puşi în legătură cu cancerul, tulburările hormonale, toxicitatea aparatului reproducător.

Parafenilendiamina (PPD): Utilizată în produsele şi vopselele pentru păr, dar toxică pentru piele şi sistemul imunitar.

 

Ftalaţi: Agenţi de plastifiere interzişi în EU şi California pentru jucării, dar prezenţi în mulţi agenţi odorizanţi, parfumuri, deodorante şi loţiuni. Puşi în legătură cu perturbările hormonale, vătămări ale ficatului/rinichilor/plămânilor, cancer.

Extract de placenta: Utilizat în unele produse pentru piele şi păr, dar pus în legătură cu perturbările hormonale.

Polietilen glicol (PEG): Potentiator de penetrare utilizat în multe produse, este adesea contaminat cu 1,4-dioxan şi oxid de etilena, ambele cunoscute substanţe cancerigene.

Emolienţi cu derivaţi siliconici: Utilizaţi pentru a face că produsul să se simtă mai puţin dur, acestea nu se degradează biologic, şi împiedica pielea să respire. Puşi în legătură cu creşterea tumorală şi iritarea pielii.

Sulfat lauril (eter) de sodiu (SLS, SLES): Un fost degresant industrial, acum utilizat pentru a face săpunul mai spumant, este absorbit în corp şi irita pielea.

Talc: Similar ca şi compoziţie cu azbestul, este găsit în pudră pentru copii, rimel, fard, deodorant. Pus în legătură cu cancerul ovarian şi problemele respiratorii.

Toluen: Cunoscut pentru faptul că perturba sistemele imunitar şi endocrin şi dezvoltarea fetală, este utilizat în produsele pentru unghii şi păr. Adesea ascuns sub titulatura “agent de parfumare”.

Triclosan: Găsit în produsele antibacteriene, gelurile dezinfectante pentru mâini şi deodorante, este pus în legătură cu cancerul şi perturbările endocrine. Evitaţi marca Microban.

Sursa: care2.com

 

S-ar putea să-ți placă și:


Articole asemănătoare